Ana Menü

2008 Pekin Olimpiyatları

Başlatan akbaba71, Haziran 01, 2008, 17:29:54

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

akbaba71

http://schwarzadler.blogspot.com/

2008-2009 TSL Şampiyonu Beşiktaş

Kralkartal21

Ata sporumuz Güreşe ilgi büyük. :)

Bide yüzme var.. :)
Kalbimizde Renklerin Bitmese de Dertlerin Doyamam Doyamam Sana..

akbaba71

Terzi: Atletizmde 4-5 madalya bekliyoruz Pekin Olimpiyatları'nda Türkiye adına en fazla sporcu atletizmde yarışacak. Atletizm Federasyonu Başkanı Mehmet Terzi, "Türk atletizmi çağ atlıyor, Pekin'de atletizm dalında 4-5 madalya bekliyoruz" diye konuştu.

4-5 madalya alırsak atletizmde ömür boyu başkan kalsın    :)
http://schwarzadler.blogspot.com/

2008-2009 TSL Şampiyonu Beşiktaş

akbaba71

 [font='trebuchet ms']Çin'in başkenti Pekin'de 8-24 Ağustos 2008 tarihleri arasında gerçekleştirilecek 29. Yaz Olimpiyat Oyunları'nda 6 sporcu ile yer alacak Grekoromen Güreş Milli Takımı'nın başantrenörü Salih Bora, kendilerine güvendiklerini söyledi.[/font]  [font='trebuchet ms']Olimpiyatlarda 60 kiloda Soner Sucu, 66 kiloda Şeref Eroğlu, 74 kiloda Şeref Tüfenk, 84 kiloda Nazmi Avluca, 96 kiloda Mehmet Özal ve 120 kiloda da Rıza Kayalp ile madalya arayacak olan milli takımın başında bulunan Salih Bora, kamuoyunun kendilerinden beklentisini bildiklerini kaydetti. Güreşin olimpiyatlarda Türk sporunun her zaman lokomotifi olduğunu anlatan Bora, ''Şu ana kadar alınan toplam 36 olimpiyat altın madalyasının 27'si güreşten gelmiştir. Güreşin olimpiyatlarda başarısız olma lüksü yok. Biz bunun bilincindeyiz ve madalya alabilmek için en iyi şekilde çalışıyoruz. Madalya alacağımıza da inanıyoruz'' dedi.[/font]  [font='trebuchet ms']Salih Bora, kendisinin 2 kez sporcu, 2 kez de antrenör olarak olimpiyatlarda yer aldığını ifade ederek, ''Bundan önceki oyunlarda görüntü olarak her kilonun 1-2 favorisi vardı ve onlardan biri şampiyon oluyordu. Bu olimpiyatların bize göre en büyük farkı, hiçbir kiloda bir Hamza Yerlikaya gibi, bir Rus Aleksander Karalin gibi önemli ölçüde favori yok. Her kiloda birbirine yakın en az 5-6 sporcu var. Rekabet çok yüksek olacak. İyi sporcular arasında bizim sporcularımız da var. Biz, o gün çocuklarımızın madalya alabilmesi için elimizden geleni yapacağız'' diye konuştu.[/font]  [font='trebuchet ms']''HAMZA YERLİKAYA'NIN YOKLUĞU ETKİ EDEBİLİR''[/font] [font='trebuchet ms']Türk ve dünya güreşinin en önemli isimlerinden Hamza Yerlikaya'nın olimpiyatlar öncesi sporu bırakması nedeniyle, grekoromen takımının onsuz olimpiyatlara gidecek olmasına da değinen Bora, bunun psikolojik bir etki yapabileceğini aktardı.[/font]  [font='trebuchet ms']Hamza Yerlikaya'nın olmamasının sporcu ve antrenörler üzerinde psikolojik olarak bir etki yaratabileceğini anlatan Bora, ''Öyle bir sporcunuz varsa ve madalya hemen hemen garanti ise onun bir rahatlığı oluyordu. Şimdi favorinin olmaması bizim üzerimizde de, sporcular üzerinde de bir stres yaratabiliyor. Ancak kazanacağımız madalyalarla bu stresi atacağız'' ifadelerini kullandı.[/font]  [font='trebuchet ms']Salih Bora ayrıca, takımdaki Nazmi Avluca, Mehmet Özal ve Şeref Eroğlu gibi tecrübeli isimlerin 30 yaşın üzerinde olduklarını vurgulayarak, ''Bu sporcular Dünya ve Avrupa şampiyonlukları kazanmış, olimpiyatlarda madalya almış sporcular. Onlar için son bir basamak. Altın madalya alarak defteri kapatma arzusundalar. Genç oyuncularımız da iyi durumdalar. Madalya alacaklarına inanıyorum'' diyerek sözlerini tamamladı.[/font]
http://schwarzadler.blogspot.com/

2008-2009 TSL Şampiyonu Beşiktaş

akbaba71

Milli Takım'da Behram sevinci
Çin'in başkenti Pekin'de 8-24 Ağustos tarihlerinde düzenlenecek 29. Yaz Olimpiyat Oyunları'na katılacak olan Boks Milli takımının Trabzon'daki kampında bugün büyük sevinç yaşandı.   Dünya Boks Birliği'nin, olimpiyat eleme müsabakalarında dopingli çıkan rakibine yenilen Bahram Muzaffer'in olimpiyatlara katılma kararı, milli takım kampında sevinçle karşılandı.
Milli Takım antrenörü Cahit Süme, Bahram'ın çok şansız bir şekilde eli kırıldığı maçta Ukraynalı boksör İsmail Sillah'a yenildiğini belirterek, ''Sakat sakat oynayıp, kaybetmişti. Ukraynalı boksörde doping çıkınca olimpiyatlara Bahram'ın katılması gündeme gelmişti. Fakat Yunan olimpiyat komitesi kendi boksörünü göndermek için uzun uğraş verdi ve önce bu kabul edildi. Federasyon başkanımız Caner Doğaneli de buna itirazda bulundu ve Dünya Boks Birliği, Bahram Muzaffer'in olimpiyatlara katılması kararını verdi'' dedi.
Bahram'ın olimpiyatlara gitmesinin kesinleştiğini kaydeden Süme, ''Bu bizi çok sevindirdi. Bahram da çok kaliteli bir boksörümüz. Ondan da madalya umudumuz var. İnşallah elinden gelen çabayı gösterip oradan madalya ile dönecek. 24 Temmuz'da Trabzon kampı sona erecek. Bahram kafileye İstanbul'da katılacak ve Çin'e gideceğiz. Çin'deki hazırlık kampında yer alacak'' diye konuştu.
Boks Milli Takımında olimpiyatlara gidecek kadrosu şu şekilde:
51 kilo: Furkan Ulaş Memiş
57 kilo: Yakup Kılıç
60 kilo: Onur Şipal
69 kilo: Adem Kılıççı
81 kilo: Bahram Muzaffer

 
21.07.2008
Kaynak : AA
http://schwarzadler.blogspot.com/

2008-2009 TSL Şampiyonu Beşiktaş

akbaba71

Türkiye, 2008 Pekin Olimpiyatları'nda 68 sporcuyla temsil edilecek.

Rekor katılım heralde bu zamana kadar olan..
http://schwarzadler.blogspot.com/

2008-2009 TSL Şampiyonu Beşiktaş

akbaba71

Güney Afrikadan Türk vatandaşlığına gecen Melisa Mey 6.62 ile Türkiye Rekoru kırdı uzun atlamada.

Kendi en iyi derecesi 6.93 bol bol rekor kıracaktır  :)

Atletizmde madalya umutlarımızdan kendisi  :)
http://schwarzadler.blogspot.com/

2008-2009 TSL Şampiyonu Beşiktaş

carlito1903

Michael Phelps 8 altını kazanıp rekoru kıracağım demiş...

Bence kırmaması için hiçbir neden yok, Olimpiyatların yıldızı olacak kesinlikle...

BerkAy1903

Sibel Özkan altın madalya istiyor
Konya'da 6 yaşından itibaren yetiştirme yurdunda büyüyen 20 yaşındaki Sibel Özkan, halterde Dünya ve Avrupa şampiyonu olduktan sonra, şimdi de Türkiye'yi Pekin Olimpiyatları'nda temsil edecek.

Konya'da kampta olan milli halterci Sibel Özkan, Pekin Olimpiyatları'na katılmaktan duyduğu heyacanı anlatırken, mutlaka şampiyon olmayı hedeflediğini söyledi. Milli halterci, 6 yaşında anne ve babasının ayrılmasıyla önce Konya Çocuk Esirgeme Yurduna, daha sonra Necati Çetinkaya Kız Yetiştirme Yurdu'na gönderilmesinin ardından spor hayatı başladığını belirterek, "9 yıl önce annemi kaybedip tamamen yalnız kalınca kendimin bir şeylerle uğraşması gerekiyordu. Önce judo sonra halter çalışmaya başladım.

Halterde ilk yarışmamda dördüncü olunca milli takıma alındım. Yurtların verdiği disiplin sayesinde ise Dünya ve Avrupa şampiyonu oldum. Bundan sonra da Pekin Olimpiyatlarında şampiyon olarak dönmeyi umut ediyorum. Bunun için sürekli çalışıyorum" dedi.

Sporcunun nisan ayında kampa girdiğini belirten Antrenörü Erkan Kayır, "Talat Ünlü hocamla birlikte 5 aydır Sibel'i çalıştırıyoruz. Sibel, şuanda gayet başarılı performans sergiliyor. Umut ediyoruz ki, olimpiyattan madalya ile döneceğiz" şeklinde konuştu.

Milli halterci, 2008 Pekin Olimpiyatları'nda, 2004 Atina Olimpiyatları'nda 48 kiloda altın madalya kazanan Nurcan Taylan'la yarışacak. Özkan, şampiyon olmak için hocasıyla birlikte Konya'da her gün düzenli bir şekilde antrenmanlarına devam ediyor.




22.07.2008
Kaynak : İHA 


19o3

akbaba71

16 Atletimiz Pekin'de 29. Yaz Olimpiyat Oyunları'nda ülkemizi 1 Ocak 2007 ile 23 Temmuz 2008 tarihleri arasında katılım barajlarını geçmeyi başaran 10 bayan ve 6 erkek atletimiz temsil edecek.

Atletlerimiz, Pekin'de 15 farklı branşta piste çıkacaklar. Pekin kafilemizde sadece Elvan Abeylegesse iki branşta birden piste çıkarken  5000 metre de Elvan ve Almitu, 3000 metre engellide Aslı Çakır, Türkan Erişmiş bayanlar  kategorilerinde ikişer atletimiz mücadele edecek.
15-24 Ağustos arasında yapılacak  atletimz yarışlarında  ay-yıldızlı formayı giyecek atletler şöyle;

Bayanlar: Almitu Bekele Degfa (5000 metre), Aslı Çakır (3000 metre engelli), Bahar Doğan (maraton), Elvan Abeylegesse (5000 metre ve 10000 metre), Melis Mey (uzun atlama), Merve Aydın (800 metre), Nevin Yanıt (100 metre engelli), Özge Gürler (400 metre engelli), Sviatlana Sudak (çekiç atma), Türkan Erişmiş (3000 metre engelli).

Erkekler: Abdil Ceylan (maraton), Ercüment Olgundeniz (disk atma), Eşref Apak (çekiç atma), Halil Akkaş (3000 metre engelli), Recep Çelik (20 kilometre yürüyüş), Selim Bayrak (10000 metre).
http://schwarzadler.blogspot.com/

2008-2009 TSL Şampiyonu Beşiktaş

carlito1903

IOC, Irak hükümetinin, Irak Milli Olimpiyat Komitesi'ni dağıtarak yeni kişiler atamasının uygun olmadığını kararlaştırdı.

Uluslararası Olimpiyat Komitesi, devletin yaptığı bu müdahelenin tüzüklerine ters düştüğünü belirterek Irak'ı Olimpiyat Oyunları'ndan men etti.

Irak adına iki kürekçi, iki sprinter, bir okçu, bir halterci ve bir judocudan oluşan toplam yedi sporcu Olimpiyatlar'a katılma hakkı elde etmişti.

Irak hakkındak men kararının nihai olduğu ve buna itiraz edilmesinin mümkün olmadığı belirtildi.

CnnTürk

BerkAy1903

Çok kötü oldu!
Pekin Olimpiyatları'nda Türkiye'nin en fazla madalya beklediği branşlardan biri olan halterde kötü haberler bitmek bilmiyor. Dünya ve Olimpiyat şampiyonu Halil Mutlu'nun ardından bir kötü haberde madalya umudumuz Nurcan Taylan'dan geldi.

Geçtiğimiz günlerde diz yan bağlarındaki zorlanma nedeniyle dinlendirilen Olimpiyat şampiyonu haltercinin yapılan son kontrollerinde sakatlığında düzelme olmadığı belirlenince kadrodan çıkarıldı. Nurcan'ın yerine milli takıma Sibel Şimşek dahil edildi. Nurcan'ın bu akşam olimpiyat sporcularının kaldığı otelden de ayrılacağı öğrenildi.




19o3

BerkAy1903

Radcliffe'de Pekin yolcusu
Maratonda bayanlar dünya rekorunu elinde bulunduran İngiliz atlet Paula Radcliffe, iyileşip Pekin kafilesine katılmak için gün sayıyor. İngiltere Atletizm Performans Direktörü Dave Collins, bacağındaki sakatlıkla uğraşan 34 yaşındaki atletin, pazar günü milli takım kafilesiyle birlikte Macau'daki kampa hareket edeceğini söyledi.

''Paula'nın oyunlara gidebilmesine seviniyorum'' diyen Collins, antrenmanlarının iyi geçeceğinden şüphesi olmadığını ifade etti.

Radcliffe, ayak parmağından sakatlanması nedeniyle bu yılki Londra Maratonu'ndan çekilmek zorunda kalmıştı.

2002, 2003 ve 2005 yıllarındaki Londra Maratonu'nun şampiyonu olan İngiliz atlet, kızı Isla'yı doğurduktan 7 ay sonra pistlere dönmüş ve geçen yılki New York Maratonu'nu kazanmıştı.




19o3

BerkAy1903

Çin'in doping dosyası kabarık
2008 Pekin Olimpiyat Oyunları'na ev sahipliği yapacak Çin'in doping dosyası bir hayli kabarık. Olimpiyatlara az bir zaman kala yapılan kontroller sonucu dopingli sporcular bir bir elenirken, son olarak geçen aylarda 2 atleti ömür boyu spordan men cezası alan Çin'in bu konudaki geçmişi de pek parlak değil.

Son 14 yılda bolca yaşanan olayların tekrarlanmaması için büyük çaba gösteren ülkenin akılda kalan doping skandallarından bazıları şöyle:

1994: Hiroşima'da yapılan Asya Oyunları'nda 7 yüzücü ve 4 atletin ''dihydrotestosterone'' adlı maddeyi kullanarak doping yaptıkları ortaya çıktı. Çin, oyunlarda elde ettiği 23 altın madalyanın 9'unu kaybetti.

1998: Avustralya Perth'de yapılan Dünya Yüzme Şampiyonası'nın hemen öncesindeki doping kontrollerinde 4 Çinli sporcunun yasaklı maddelerden ''diuretic triamterene'' kullandığı açıklandı.

Aynı şampiyona öncesinde sporculardan Yuan Yuan ve antrenörü Zhou Zhewen, şampiyonadan men edildi. Sdyney Havaalanında yapılan aramalarda Yuan Yuan ve antrenörünün valizlerinde 13 ampül ''adele geliştirici özelliği bulunan büyüme hormonu'' (HGH) bulundu. Olaydan sonra Zhou 15 yıl, Yuan ise 4 yıl müsabakalardan men edildi. Çin Olimpiyat Komitesi (COC), o yıl toplam 24 sporcuyu ve antrenörü doping yapmaktan ve yapmaya teşvik etmekten cezalandırdı.

1999: 10 yüzücü ve yüzme antrenörü doping olaylarına karıştıkları gerekçesiyle cezalandırıldı.

2000: Antrenör Ma Junren ve 6 atleti, kan testi sonuçlarında anormal sonuçlar çıktığı gerekçesiyle Sydney Olimpiyat Oyunları'ndan men edildi.
Ayrıca aralarında 4 yüzücünün de bulunduğu 21 sporcu şüpheli test sonuçları neticesinde Çin Olimpiyat Takımı'ndan çıkarıldı.

2001 Temmuz: Ma Runjen tarafından çalıştırılan bayan atletler Liquing Song ve Lili Yin, bir önceki yıl alınan kan örneklerinde ''testesteron'' bulunduğu gerekçesiyle 2 yıl ceza aldılar. Bayan yürüyüş yarışçısı Yunfeng Lui de aynı gerekçeyle 2 yıl cezalandırıldı.

Ekim: Bayan haltercilerden Yang Xuewei ve Qiu Xiexion doping yaptıkları için 2 yıl yarışmalardan men edildiler.

Kasım: Çin Ulusal Oyunları'da 2 bayan halterci ve 1 boksörün yasaklı madde kullandıkları ortaya çıktı. Bir yüzücü ve 3 atlet, kan örneklerinden anormal sonuçlar alındığı gerekçesiyle oyunlardan men edildi.

2003: COC, Pekin Hyundai Futbol Takımı oyuncularından Zhang Shuai'nin de aralarında yer aldığı 9 değişik branştan 16 sporcuya, 6 aydan 3 yıla kadar yarışmalardan men cezası verdi. Aynı yıl yüzücü Li Ning, ''steroid testesteron'' kullanmaktan 2 yıl ceza alırken antrenörü Liu Guangtan, spordan ömür boyu men edildi.

2005 Ekim: Nanjing'de yapılan Ulusal Oyunlar sırasında, bayanlarda uzun mesafe koşucusu ve olimpiyatlarda madalya umudu taşıyan Sun Yingjie'nin örneklerinde ''steroid androsterone'' maddesine rastlandı. Yinjie,oyunlarda kazandığı madalyayı kaybetti ve 2 yıl müsabakalardan men cezası aldı.

Aralık: Yerel mahkeme Yingjie'nin takım arkadaşının ifadesiyle kendisini suçsuz bulsa da otoriteler yasağın kaldırılmasına karşı çıktı.

2007 Ekim: Triatlonda Asya Oyunları şampiyonu Wang Hongni, yarış dışı yapılan kontrollerde dopingli çıkarak 2 yıl yarışmalardan men cezası aldı ve Pekin Olimpiyatları'na katılma hakkını kaybetti.

2008 Haziran: Ülkenin en iyi sırtüstü yüzücüsü 25 yaşındaki Ouyang Kunpeng ve antrenörü Feng Shangbao, yasaklı madde kullandığı gerekçesiyle müsabakalardan ömür boyu men cezası aldı.

Temmuz: Güreşçi Luo Meng ve antrenörü Zhang Hua yasaklı madde kullanımı gerekçesiyle müsabakalardan ömür boyu men edildi.




19o3

BerkAy1903

112 yıllık Olimpiyat macerası
Dünyanın en büyük spor organizasyonu olan Olimpiyatların başlamasına sayılı günler kaldı. Çin'in başkenti Pekin'in ev sahipliği yapacağı Olimpiyatların bu yıl 29'su gerçekleştirilecek. 100 yılı aşkın bir macera, her spor dalının temsil edildiği en büyük arena. Olimpiyatlar...Ve Türkler...
1896 yılında İlk Modern Olimpiyat Oyunları'nın yapılacağını duyarak Atina'nın yolunu tutan 20 yaşındaki Deliormanlı Koç Mehmet Pehlivan'dan, Gazenfer Bilge'ye, Celal Atik'ten, Naim Süleymanoğlu'na, Hamza Yerlikaya'dan, Nurcan Taylan'a Türklerin 112 yıllık Olimpiyat macerası...

1896 ATİNA

1896 tarihleri arasında Yunanistan'ın başkenti Atina'da yapılan ilk olimpiyat oyunlarına 14 ülkeden 241 sporcu katıldı ve 9 spor dalında 43 branşta yarıştılar. Bu ilk olimpiyatta bayan sporcular yer almadı. Oyunları Yunanistan Kralı 1. Georges açtı.

1896 yılındaki ilk Modern Olimpiyat Oyunları'nda güreş müsabakalarının yapılacağını duyan 20 yaşındaki Deliormanlı Koç Mehmet Pehlivan Atina'nın yolunu tutar. Ancak ne var ki, o tarihte Osmanlı İmparatorluğu, Uluslararası Olimpiyat Komitesi'ne bağlı olmadığı gibi, dönemin yönetimi de spor müsabakalarını yasaklamış hatta sporcuların yurt dışında yarışmaları için gereken izinlerin verilmeyeceğini duyurmuştu. Bu nedenle Koç Mehmet, elinde hiçbir belge olmadan 'bayram alanına' gider gibi Olimpiyatlara gittiği için 'hevesi kursağında kalarak' güreşemeden geri döner.

1900 PARİS

20 Mayıs - 28 Ekim 1900 tarihleri arasında Fransa'nın başkenti Paris'te yapılan oyunlara 26 ülkeden 22'si bayan 997 sporcu katıldı ve 18 spor dalında 95 branşta yarıştılar. Oyunları Fransa Cumhurbaşkanı M. E. Loubet açtı.

Bu olimpiyata Türkiye'den sporcu katılmadı.

1904 SAINT LOUIS

Temmuz-23 Kasım 1904 tarihleri arasında Amerika Birleşik Devletleri'nin Saint Louis kentinde yapılan oyunlara 12 ülkeden 6'sı bayan, 651 sporcu katıldı. Oyunları ABD Başkanı Theador Roosevelt açtı.

Bu olimpiyatlarda Türkiye'den sporcu yer almadı.

1906 ATİNA

Yunanistan 1896'da gerçekleştirilen ilk Olimpiyatlardan sonra Uluslar arası Olimpiyat Komitesi'ne başvurarak 10. yıl şerefine özel bir olimpiyat organizasyonu düzenlenmesini talep etti. Yunanistan'ın bu talebi kabul edildi ve 1906'da ara olimpiyatlar yapılmasına karar verildi.

Atina'daki oyunlara katılmak için amatörlük onayı aranmadı. 22 Nisan -2 Mayıs 1906 günleri arasında Yunanistan'ın başkenti Atina'da yapılan oyunlara 20 ülkeden 7'si bayan, 877 sporcu katıldı. Bu oyunlara Osmanlı Devleti'ni temsilen İstanbul, İzmir ve Selanik'ten 1 Ermeni, 10 İngiliz, 18 Rum, 1 Musevi olmak üzere 30 sporcu katıldı.

Atletizm, jimnastik eskrim, güreş ve futbol dallarında sporcular Osmanlı Devleti'nin temsil ederken, Bunlar arasında yarışan Yorgo Aliprantis isimli jimnastikçi 10 metrelik ipe tırmanma yarışmasında, 11.4 saniyelik derecesiyle dünya rekoru kırarak birincilik kürsüsüne çıkmıştır. Tatavla Heraklis yani Kurtuluş Gençli Spor Kulübü adına yarışan Aliprantis'in bu rekoru günümüzde de geçerliliğini korumaktadır. Zira, ipe tırmanma yarışı ertesi yıl yarışma kategorisinden çıkartılmıştır. Ara Olimpiyatlarda, İzmir Futbol Karması ikinci, Selanik Futbol Karması ise üçüncü olarak birer gümüş ve bronz madalya kazandılar.

Modern Olimpiyat Oyunları'nın kurucusu Baron Pierre de Coubertin, Uluslararası Olimpiyat Komitesi'ne yeni üyeler kazandırmak amacıyla 1907 yılında dünya turuna çıktı ve İstanbul'da Selim Sırrı Bey'le (Tarcan) buluştu ve Osmanlı Devleti adına elçilik teklifi yaptı. 1908 yılında ise Meşruiyetin ilan edilmesini müteakiben devlet içinde dernek kurma yasası çıktı ve bugünkü Milli Olimpiyat Komitesi'nin temellerini oluşturan Osmanlı Olimpiyat Cemiyeti kuruldu. Bu derneğin kurulmasından sonra Türkiye, resmi olarak Olimpiyat Oyunları'nda temsil edilme hakkını kazanıyordu.

1908 LONDRA

27 Nisan - 31 Ekim 1908 günleri arasında İngiltere'nin başkenti Londra'da düzenlenen Olimpiyat Oyunları'na 22 ülkeden 37'si bayan 2008 sporcu katıldı.

Oyunları İngiltere Kralı VII.Edward açtı. Spor dünyasının 3. Modern Olimpiyatları'nda Baron Pierre Coubertin, İstanbul'daki Kurtuluş Gençlik sporcusu jimnastikçi Aleko Mulos'u olimpiyatlara özel olarak davet etti. Aleko Mulos, olimpiyatlarda ciddi bir başarı elde edemedi ancak Türkiye'yi temsil eden ilk resmi sporcu olarak tarihe geçti.

1912 STOCKHOLM

5 Mayıs-22 Temmuz 1912 tarihleri arasında İsveç'in başkenti Stokholm'de düzenlenen oyunlara 28 ülkeden 48'si bayan 2407 sporcu katıldı.

Bunların arasında Türkiye'den 2 sporcu bulunuyordu. (Vahram Papazyan, Mıgırdıç Mıgıryan) Olimpiyat tarihinde ilk kez iki sporcumuz Milli Olimpiyat Komite'sinin resmi belgeleriyle ülkemizi temsil ettiler.

Oyunları İsveç Kralı 5. Gustav açtı.

1916 BERLİN

1914 yılında patlak veren 1. Dünya Savaşı nedeniyle bu Olimpiyatlar gerçekleştirilemedi.

1920 ANVERS

20 Nisan-12 Eylül 1920 tarihleri arasında Belçika'nın Anvers kentinde düzenlenen bu oyunlara 29 ülkeden 2626 sporcu katıldı.

Almanya ve Avusturya ve Osmanlı Devleti, 1. Dünya Savaşı'na neden olan ülkeler olarak görülmeleri nedeniyle bu oyunlara çağrılmadılar. Oyunları Belçika Kralı 1. Albert açtı.

1924 PARİS

4 Mayıs- 27 Temmuz 1924 tarihleri arasında Paris'te yapılan oyunlara 46 ülkeden 135'i bayan, 3089 sporcu katıldı.

Henüz 7 aylık bir devlet olan Türkiye Cumhuriyeti bu olimpiyat oyunlarında tamamı erkek 40 sporcu tarafından temsil edildi. Oyunları Hollanda Kraliçesi Wilhelmine açtı.

1924 Paris Olimpiyatları'nda milli futbol takımımızda yer aldı. Nedim Kaleci Kadri Göktulga, Ali Gençay, Cafer Çağatay, İsmet Uluğ, Nihat Bekdik, Mehmet Leblebi, Alaeddin Baydar, Zeki Rıza Sporel, Bekir Refet, Bedri Gürsoy, Hamit Akbay, Hamit Arslan, İbrahim Kelle, Kemal Rıfat Kalpakçıoğlu, Sabih Arca, Muhlis Peykoğlu, Kamil Rona ve Kemal Ruhi'den oluşan milli takım Çekoslovakya'ya 5-2 yenilerek elendi.

Türkiye 1924 Olimpiyatları'nda 11 atlet, 3 bisikleti 2 halter 1 eskrim, 5 güreş ve 18 futbol oyuncusu tarafından temsil edildi.

1928 AMSTERDAM

17 Mayıs - 12 Ağustos 1928 günleri arasında Hollanda tarafından Amsterdam'da düzenlenen Oyunlara 46 ülkeden 277'ı bayan 2883 sporcu katıldı.

Türkiye Cumhuriyeti bu Olimpiyat Oyunlarında tamamı erkek 42 sporcu tarafından temsil edildi. Oyunları Hollanda Kraliçesi Wilhelmine açtı.

1928 Olimpiyatları'nda Türkiye'den 6 atlet, 5 bisikletçi, 1 halterci, 4 eskrim sporcusu, 6 güreşçi ve 20 kişiden oluşan bir futbol takımı mücadele etti.

1932 LOS ANGELES

30 Temmuz-14 Ağustos 1932 tarihleri arasında Birleşik Amerika'nın Los Angeles kentinde düzenlenen oyunlara 37 ülkeden 126'si bayan olmak üzere 1332 sporcu katıldı. Türkiye, yolun uzaklığı ve masrafların çokluğu nedeniyle bu olimpiyata katılmadı. Oyunları ABD Başkanı H. Hoover açtı.

1936 BERLİN

1-16 ağustos 1936 tarihleri arasında Almanya'nın başkenti Berlin'de yapılan oyunlara 49 ülkeden 331'i bayan olmak üzere toplam 3963 kişi katıldı.

Türkiye 2'si bayan 60 sporcuyla oyunlarda boy gösterdi. Böylece ilk kez bir Olimpiyatta Türk bayan sporcuları da yer almış oldular. Türkiye ilk madalyalarını 1936 Olimpiyatları'nda elde etti. Oyunları Adolf Hitler açtı. Olimpiyatlar 2. Dünya Savaşı'nın mimarlarından Adolf Hitler'in gövde gösterisi olarak uzun yıllar hafızalara kazındı.

1936 Olimpiyat Oyunları Türk spor tarihinde ve Türk olimpizminde bir altın dönemin başlangıcı oldu. İlk altın madalyamızı bu oyunlarda kazandık, ilk kez bayan sporcularımız Berlin'de boy gösterdiler. Olimpiyat Oyunları tarihinde şeref kürsüsüne çıkan ilk Türk sporcusu serbest güreş 79 kg'da bronz madalya kazanan Mersinli Ahmet Kireççi oldu. Onun ardından grekoromen 61 kg'da Yaşar Erkan altın madalyanın sahibi oldu.

Türkiye, kazandığı 2 madalyayla Olimpiyatları 19. sırada tamamladı.

1940 ve 1944 OLİMPİYAT OYUNLARI 1939 YILINDA PATLAK VEREN 2. DÜNYA SAVAŞI NEDENİYLE YAPILMADI

1948 LONDRA

Savaş sonrasının bu ilk olimpiyatı 27 Temmuz-14 Ağustos günleri arasında İngiltere'nin başkenti Londra'da yapıldı.

2. Dünya Savaşı'na yol açan Almanya, İtalya ve Japonya bu oyunlara alınmadılar. 59 ülkeden 390'i bayan 4104 sporcunun katıldığı olimpiyatı İngiltere Kralı 6. George açtı. Türkiye'den 1'i bayan olmak üzere toplam 68 sporcu katılırken, Türkiye adına büyük bir gurur tablosu vardı. İngilizlerin ünlü Wembley Stadyumu'nda yaklaşık 100 bin seyirci tam altı kez İstiklal Marşı'nı dinledi. Toplam 12 Türk sporcusu şeref kürsüsüne çıktı. Türkiye tamamı güreş sporundan olmak üzere toplam 6 altın madalya kazandı.

Nasuh Akar, Gazenfer Bilge, Celal Atik ve Yaşar Doğu serbest güreş dalında; Mehmet Oktav ve Ahmet Kireççi ise greko-romen güreş dallarında altın madalya kazanan isimler oldular. Muhlis Tayfur, Halit Balamir, Kenan Olcay ve Adil Candemir gümüş, Halil Kaya ve Ruhi Sarıalp ise bronz madalyayla Türkiye'ye dönme başarısı göstererek Olimpiyat tarihine geçtiler.

Türkiye, 1948 Olimpiyatları'nda takım halinde 7. sırayı alma başarısı gösterdi.

1952 HELSİNKİ

17 Temmuz - 3 Ağustos 1952 tarihleri arasında Finlandiya'nın başkenti Helsinki'de düzenlenen Oyunları Finlandiya Cumhurbaşkanı M.J. Paasikivi açtı.

Oyunlara 69 ülkeden 4955 sporcu katıldı. Türkiye'yi Olimpiyatlarda tamamı erkek 60 sporcu temsil etti. Türkiye, 1952 Olimpiyatları'nda güreşte Hasan Gemici ve Bayram Şit altın madalya kazanan isimler olurken, Adil Atan bronz madalya kazandı. Türkiye ülkeler sıralamasında 16. oldu.

1956 MELBOURNE

22 Kasım-8 Aralık 1956 tarihleri arasında düzenlenen Oyunları İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth açtı.

Olimpiyatlara 72 ülkeden, 376'sı bayan 3314 sporcu katıldı. Türkiye'de yaşanan ekonomik sıkıntılar nedeniyle Melbourne'e sadece 15 sporcumuz gidebildi. Türkiye, serbestte Mustafa Dağıstanlı ve Hamit Kaplan, grekoromende Mithat Bayrak'la altın madalya kazandı. İbrahim Zengin ve Rıza Doğan gümüş, Hüseyin Akbaş ve Dursun Ali Eğribaş ise bronz madalya alan diğer sporcularımız oldular. Kazanılan 7 madalyanın tamamı da güreşten geldi.

1960 ROMA

25 Ağustos-11 Eylül 1960 tarihleri arasında İtalya'nın başkenti Roma'da düzenlenen Oyunları İtalya Cumhurbaşkanı M. G. Granchi açtı.

83 ülkeden 611'i bayan toplam 5338 sporcunun katıldığı oyunlarda Türkiye'yi 3'ü bayan toplam 55 sporcu temsil etti. 1960 Roma Oyunları'na Türkiye adına damgasını vuran olay, Türk güreşçilerinin tam 7 altın madalya kazanmasıydı. Ahmet Bilek, Mustafa Dağıstanlı, Hasan Güngör, İsmet Atlı, Müzahir Sille, Mithat Bayrak ve Tevfik Kış 1960 Roma Olimpiyatları'nın Türkiye adına altın madalyaya uzanan isimleri oldular. Yine güreş dalında İsmail Ogan ve Hamit Kaplan gümüş madalya kazanarak kürsü de kendilerine yer buldular.

Türkiye 1960 Roma Olimpiyatları'nda kazandığı 9 madalyayla takım sıralamasında 6. sırayı elde etti.

1964 TOKYO

10-24 Ekim 1964 tarihleri arasında Japonya'nın başkenti Tokyo'da düzenlenen Oyunları Japonya İmparatoru Hiro-Hito açtı.

Türkiye 1964 Tokyo Oyunları'na, atletizm, halter, güreş ve yelkende toplam 25 sporcuyla katıldı. Katılan sporcularımızın tamamı erkekti. Sporcularımız Tokyo'da 2 altın, 3 gümüş ve 1 bronz madalya kazandılar. Türkiye'nin kazandığı tüm madalyalar yine minderden gelirken, İsmail Ogan ve Kaızm Ayvaz Tokyo'da İstiklal Marşımızı çaldıran isimlerdi. Hüseyin Akbaş, Hasan Güngör ve Ahmet Ayık gümüş kazanan isimler olurken, Hamit Kaplan ise Türkiye'ye bronz madalyayla döndü.

1968 MEKSİKO CİTY

12-27 Ekim 1968 tarihleri arasında Meksiko City'de düzenlenen Oyunları Meksika Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı L. G. Diaz açtı.

112 ülkenin katılım sağladığı oyunlarda 781 bayan 4 bin 735 erkek sporcu mücadele etti. 2 bin 240 metre yükseklikte düzenlenen Olimpiyat Oyunları'nda Türkiye'yi atıcılıkta 3, atletizmde 4, boksta 6 ve güreşte 16 olmak üzere toplam 33 sporcu temsil etti. Türkiye, Olimpiyatlarda 2 altın madalya kazanırken, madalyalar Mahmut Atalay ve Ahmet Ayık'la yine güreşten geldi.

1972 MÜNİH

26 Ağustos-10 Eylül 1972 tarihleri arasında Federal Almanya'nın Münih kentinde düzenlenen olimpiyata 121 ülkeden 7134 sporcu katıldı.

Türkiye bu olimpiyatta 1'i bayan 47 sporcuyla yarıştı. Oyunları Federal Almanya Cumhurbaşkanı M. Heinemann açtı.

Türkiye Olimpiyatlarda, atıcılıkta 4, atletizmde 4, boksta 7, bisiklette 6, eskrimde 4, halterde 4, güreşte 16, yüzmede 2 sporcuyla Münih'te boy gösterdi. Türkiye kalabalık katılımına rağmen 1972 olimpiyatlarında sadece 1 gümüş madalya kazanabildi. Türkiye'nin olimpiyatlardaki tek madalyasının sahibi ise güreşte Vehbi Akdağ oldu.

1976 MONTREAL

17 Temmuz-1 Ağustos 1976 tarihleri arasında Kanada'nın Montreal kentinde düzenlenen Olimpiyatı İngiltere Kraliçesi 2. Elizatbeth açtı. 92 ülkeden 1260'ı bayan toplam 6084 sporcu katıldı.

Türkiye Olimpiyatlarda 1'i bayan 30 sporcuyla temsil edildi. Atletizm'de 3, boksta 3, bisiklette 4, halterde 2, judoda 3, atıcılıkta 3, güreşte 11 ve tramplen atlamada 1 sporcumuz Montreal'de mücadele etti. Ancak 1976 Montreal Olimpiyatları tek bir madalya dahi alamadan kapattığımız olimpiyat oyunları olarak tarihe geçti.

1980 MOSKOVA

19 Temmuz - 3 Ağustos 1980 günleri arasında Sovyetler Birliği'nin başkenti Moskova'da düzenlenen Oyunlar'a 80 ülkeden 1115'i bayan 5189 sporcu katıldı.

Sovyetler Birliği'nin Afganistan' işgal etmesini Olimpiyat ruhuna aykırı bulan, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu ve Amerika Birleşik Devletleri'nin başı çektiği 33 ülke 1980 Moskova'yı boykot ettiler. Oyunları Sovyetler Birliği Devlet Başkanı L.Brejniev açtı.

1984 LOS ANGELES

28 Temmuz-12 Ağustos 1984 tarihleri arasında Los Angeles kentinde gerçekleştirilen oyunlara 140 ülkeden 6829 sporcu katıldı.

Bu kez de Sovyetler Birliği ile onu destekleyen ülkeler Los Angeles Yaz Olimpiyatı'nı boykot ettiler.Olimpiyat açılışını ABD Başkanı Ronald Reagan yaptı.

Türkiye Olimpiyatlara 2'si bayan 48 sporcuyla katılırken, tam 36 yıl sonra ilk kez minder dışında bir branşta madalya kazandık. Boks dalında mücadele eden Eyüp Can ve Turgut Aykaç bronz madalya kazanan isimler olurken Türkiye'nin 3. ve son madalyası yine bronz oldu. Ayhan Taşkın artı 100 kiloda Türkiye'ye bronz kazandıran üçüncü isim oldu. Türkiye, Los Angeles'ta atıcılıkta 4, atletizmde 5, boksta 6, okçulukta 3, judoda 4, halterde 4, güreşte 16, yüzmede 4, yelkende 2 sporcuyla mücadele etti.

1988 SEUL

17 Eylül-2 Ekim 1988 tarihleri arasında Güney Kore'nin başkenti Seul'de düzenlenen Oyunları Güney Kore Devlet Başkanı S. Mi-Chung açtı.

Türkiye Seul'de 5'i bayan toplam 50 sporcuyla mücadele ederken, Olimpiyatlara ise 159 ülkeden 2 bin 194'ü bayan toplam 8 bin 391 kişi katıldı.

1988 Seul Olimpiyatları'nda ilk kez bir Türk sporcusu Olimpiyat rekoru kırma başarısı gösterdi. Naim Süleymanoğlu halterde Türkiye'ye altın madalya kazandırırken, serbest güreşte Necmi Gencalp gümüş madalyayla Türkiye'ye döndü. Türkiye, Seul'de atıcılıkta 2, atletizmde 4, boksta 4, okçulukta 6, judoda 4, yelkende 3, yüzmede 2, halterde 5, güreşte 12 ve tekvandoda 8 sporcuyla mücadele etti.

1992 BARSELONA

24 Temmuz - 9 Ağustos 1992 tarihleri arasında İspanya'nın Barselona kentinde düzenlenen Oyunları İspanya Kralı Juan Carlos açtı.

Barselona Olimpiyatları'na 169 ülkeden 2 bin 704'ü bayan toplam 9356 sporcu katıldı. Türkiye'yi ise olimpiyatlara 8'i bayan toplam 47 kişi temsil etti. Türkiye Barselona Olimpiyatları'nda 2 altın, 2 gümüş ve 2 bronz olmak üzere toplam 6 madalya kazanırken, Olimpiyatlar tarihi boyunca ilk kez bir Türk bayan sporcu kürsüye çıkma başarısı gösterdi. Türkiye adına, halterde Naim Süleymanoğlu ve grekoromen güreşte Mehmet Akif Pirim altın madalya kazanan isimler olurken, serbest güreşte Kenan Şimşek ve grekoromende Hakkı Başar gümüş madalya kazandılar. Judoda Hülya Şenyurt ve yine serbest güreşte Ali Kayalı ülkemize bronz madalya kazandıran isimler oldular.

1996 ATLANTA

19 Temmuz - 4 Ağustos 1996 günleri arasında Amerika Birleşik Devletleri'nin Atlanta kentinde yapılan Oyunları A.B.D. Başkanı J. Carter açtı.

197 ülkenin katılım gösterdiği Olimpiyat Oyunları'nda 3 bin 512'si bayan toplam 10 bin 318 sporcu mücadele etti Türkiye adına ise 9'u bayan toplam 54 sporcu Olimpiyatlara katılım sağladılar. 1996 Atlanta Olimpiyatları Modern Olimpiyat Oyunları'nın 100. yılı olması münasebetiyle büyük önem teşkil ederken haltercimiz Naim Süleymanoğlu bir kez daha altın madalyaya ulaşarak tarihe geçti. Sporcularımız Atlanta'da Halil Mutlu ve Naim Süleymanoğlu'yla halterde, Hamza Yerlikaya ve Mahmut Demir'le altın madalya kazandık. Boksta Malik Beyleroğlu gümüş, güreşte ise Mehmet Akip Pirim ülkemize bronz madalya kazandıran isimler oldular. Türkiye Olimpiyatlar sonunda madalya sıralamasında 20. sırada yer aldı.

2000 SİDNEY

2000 Sidney Olimpiyat Oyunları, 15 Eylül -1 Ekim 2000 tarihleri arasında Avusturalya'nın Sidney kentinde gerçekleştirildi.

Sidney'de 199 ülkeden toplam 10 bin 651 sporcu arasında Türkiye'nin 15'i bayan toplam 59 sporcusu vardı. Türkiye'yi bu oyunlarda atıcılıkta 2, atletizmde 6, boksta 9, güreşte 12, halterde 8, judoda 3, okçuukta 6, tekvandoda 2, yelkende 4, yüzmede 7 sporcu temsil etti. Güreşte Hamza Yerlikaya, halterde Halil Mutlu, judoda Hüseyin Özkan altın madalya alarak Sidney'de İstiklal Marşımızı çaldıran isimler oldular. Güreşte Adem Bereket ve tekvandoda ise Hamide Bıçkın bronz madalya kazanan sporcularımız oldular. Türkiye 2000 Sidney Olimpiyatları'nı toplam 5 madalyayla 26. sırada tamamladı.

2004 ATİNA OLİMPİYATLARI

Atina 2004 Olimpiyat Oyunları, 13 Ağustos - 29 Ağustos 2004 tarihleri arasında Yunanistan'ın başkenti Atina'da gerçekleştirildi.

Olimpiyat Oyunlarına tam 201 ülke katılım sağladı. Olimpiyatlarda 4 bin 309'u bayan toplam 10 bin 568 sporcu mücadele etti. Türkiye Olimpiyatlara 21'i bayan toplam 66 sporcuyla karılım sağladı. Türkiye Olimpiyatlar sonucunda 3'ü altın, 3'ü gümüş, 4'ü de bronz olmak üzere toplam 10 madalya kazandı. Türkiye'ye altın kazandıran isimler, halterde Nurcan Taylan, Halil Mutlu ve Taner Sağır olurken, boksta Atagün Yalçınkaya, tekvandoda Bahri Tanrıkulu, güreşte ise Şeref Eroğlu gümüş; atletizmde Eşref Apak, güreşte Aydın Polatçı ve Mehmet Özal, halterde ise Sedat Artuç ülkemize bronz madalya kazandırdılar.

2008 PEKİN?

Çin'in başkenti Pekin'de düzenlenecek olan 29. Yaz Olimpiyat Oyunları'nda Türkiye 12 branşta 68 sporcu ile temsil edilecek. 16 sporcuyla atletizm ilk sırada yer alırken, güreş 13, yüzme 11, halter 6, yelken 6, boks 5, tekvando 4, masa tenisi ve okçuluk 2'şer, atıcılık, judo ve bisiklette ise 1'er sporcuyla Türk sporcular Pekin'de boy gösterecek.

Olimpiyatlarda 11 yabancı asıllı sporcu, Türkiye adına madalya kazanabilmek için mücadele edecek. Ay-yıldızlı formayla oyunlarda madalya arayacaklar arasında Ukrayna ve Etiyopya asıllı sporcular çoğunluğu oluşturuyor. Yüzmede 3 Ukrayna, atletizmde de 3 Etiyopya asıllı sporcu var. Bunları 2 Çinli ile Güney Afrika Cumhuriyeti, Belarus ve Rusya'ya bağlı Dağıstan Cumhuriyeti'nden birer sporcu izliyor. 5 yabancı asıllı sporcuyla yaz oyunlarında Türkiye adına mücadele edecek olan atletizm ilk sırada yer alırken, bunu 3 sporcuyla yüzme izliyor.

Güney Afrika asıllı Melis Mey (Karen Mey) henüz 2 hafta önce Türk vatandaşlığına geçerek, Türkiye adını yarışacak son sporcu olma özelliği taşıması dikkat çekiyor.

19o3