Ana Menü

El yaziniz sizi ele veriyor

Başlatan Simurg, Aralık 09, 2008, 19:05:07

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Simurg

Birisi çıkıp yazı yazarken sürekli bir yerlere karakterinizden biraz biraz iz bıraktığınızı söylese ne yapardınız?



Günlük hayat telaşı içinde hepimiz günde kim bilir kaç kere elimize kalem alıyoruz. Bankada form doldururken, okulda not tutarken, sevdiğiniz biz dizeyi bir köşeye not ederken... Birisi çıkıp, tüm bunları yaparken sürekli bir yerlere karakterinizden biraz biraz iz bıraktığınızı söylese ne yapardınız?
Yazı yazmanın zor zanaat olduğunu öğrendik hepimiz okul sıralarında. Önce çizgili kâğıda düzgün çubuklar çizerek başladık, sayfaları onlarca dik çubukla doldurduk. Çubuklar sağa sola eğik şekilleri ile çıktı karşımıza. Onlar uğruna defterler bitirdik belki. Gün geldi fişleri kestik, kelimeleri hecelere, heceleri harflere böldük... ve en sonunda okumayı söktük. Ne badireler atlattık derken, güzel yazı dersinde el yazısı diye bir tür çıktı karşımıza... Harfleri tren vagonları gibi birbirine eklemeyi de öğrendik en nihayetinde. Ama tüm bu aşamalardan geçerken kimsecikler bizi uyarmadı: "Bakın arkadaşlar, gelin siz şu güzel yazı işini sıkı tutun. Gün gelecek, hiç tanımadığınız insanlar sizin el yazılarınızdan karakterinizi ortaya koyacak."
Geçtiğimiz günlerde hayykitap'tan çıkan, 'El Yazısındaki Sır' adını taşıyan kitap Melih Arat'ın öncülüğünde Esra Nur Erbil, Nurtaç Yelden ve Figen Peltek'ten oluşan bir ekip tarafından hazırlanmış. El yazısından karakter analizi ile ilgili temel bilgiler içeren kitap, herhangi birinin el yazısını gördüğünde kolayca birtakım şeyler söyleyebilmek isteyenler için hazırlanmış.

Melih Arat, grafoloji denilen bu işle yaklaşık yirmi yıldır ilgilendiğini söylüyor. "El yazısını değiştirirseniz karakteriniz değişebilir." diyen bir uzmanın iddiasını incelerken de ekip olarak bu işin daha derin ve bilimsel bir yönü olduğunu keşfetmişler. Daha sonra Türkiye'de bütün literatürü inceleyerek yaptıkları araştırmalarla kendi bulgularını kullandıkları bir sistem geliştirmişler. 400'den fazla kişinin el yazısı örneklerini inceleyen Arat ve ekibi daha sonra el yazının sahiplerine sonuçların ne derece kişiliklerini yansıttığını sormuşlar. Bu karşılaştırmadan da %80 gibi bir sağlama almışlar. Ayrıca sadece el yazısı analizinden çıkan sonuçların doğruluğunu ölçmek için 120 sorudan oluşan bir kişilik testi hazırlamışlar. Sonuç yine %80'in üzerinde olmuş.

Kişinin harflerinin eğimi, kelime aralıkları, yazının sayfaya oranı, satırların aşağı yukarı eğimleri, kenar boşlukları analiz için başvurulan noktalar arasında. Fakat analiz yapılırken temel noktalar ön plana çıkıyor. Yazının acele kaleme alınmış olması, özenerek dikkat edilmiş bir yazı ile çalakalem yazılan bir yazı arasındaki fark bu açıdan karakter analizini pek etkilemiyor. Kişinin genel el yazısında radikal bir fark olmayacağını söyleyen Arat, "Analiz yaparken genellikle 'y, g' gibi harflerin alt kuyruklarının şekli, 'v, n, m' harfleri gibi harfler inceleniyor. Bunlar da siz yazıyı yavaş da yazsanız, hızlı da yazsanız çok değişmiyor. " diyor.
Bugüne dek birçok kurs düzenleyen Arat, el yazısından karakter analizi yapabilmenin gözlerimizde röntgen ışını olması gibi bir şey olduğunu söylüyor. Yalan söyleyen birinin el yazısından anlaşılabileceğini söyleyen Arat, "Çevremdekilerin yazısını istem dışı analiz ediyorum. Bu değerlendirmeler sonunda da kaçınmamı gerektiren bir durum varsa o kişiden uzaklaşıyorum." diyor. İnsanın yazı şeklinin ruh halini etkilediğini söyleyen Arat: "Ben bazı yönlerimi düzeltmeye çalışıyorum. Yazımı düzeltirsem, kişiliğimin de beğenmediğim yönlerini düzeltebilirim. El yazısını düzene sokabilen biri de, hayatını düzene sokabilir."

Kitapta ünlülerin el yazılarından örnekler ve analizleri de yer alıyor. Abdullah Gül, Recep Tayip Erdoğan, Hilmi Özkök, Neşet Ertaş, Angela Merkel gibi isimlerin analizlerinin yanında Karındeşen Jack, Zodiac Katili gibi ünlü katillerin yazılarından da örnekler bulabileceksiniz. Ayrıca her başlığın sonunda 'Kendinizi Test Edin' bölümündeki el yazısı örnekleri de pratik yapma imkânı sağlıyor.

Meraklısına kitaptan kısa analizler
- Satırlarınız aşağı doğru meyil alıyorsa, kötümser ve depresif olma eğilimleriniz söz konusu. Yok eğer yukarı ise düşünceleriniz olumlu, motivasyonunuz da yüksek demektir.
- Satır aralarım dar diyorsanız plan ve organizasyon konusunda zayıfsınız, bizden söylemesi. Geniş olanlar merak etmesin onların bu becerileri gelişmiş.
- Kelimeler arasında boşlukları dar bırakıyorsanız diğer insanlarla aralarındaki mesafeyi ayarlamakta zorluk çektiğiniz söylenebilir. Geniş bırakanlar ise insanlara mesafeli, özgürlüğüne düşkün kişiler oluyor.
- Harflerin sıkışık veya geniş olma durumu ise kişinin kendine güveni ile alakalı bir durum. Sıkışık olanlarda özgüven sorunu olduğu söylenebilir.
- 'n' ve 'm' harfleriniz 'v' şeklinde keskinse yapacağınız işleri birer proje olarak görüyorsunuz. Eğer bu harfler (n, m) ideal şekilleri gibi ise geleneksel değerlere sahip olduğunuzun göstergesi. 'v' harfini 'u' gibi yapıyorsanız da rahat ve arkadaş canlısı biri olduğunuz kanısına varılabilir.
- "d, h, l, f, t" gibi harflerin üst kısımlarını uzun ve ilmekli yapıyorsanız güçlü bir hayal gücünüz var demektir. Harflerin orta bölgesini geniş kullanıyorsanız da yaşanılan âna duyarlısınız. Eğer bu harflerin alt kısımlarını kısa ve dar yapıyorsanız da enerjinizi yeterince kullanmıyorsunuz, haberiniz ola...

ZAMAN - PAZAR

BEŞİKTAŞK



Kahrolsun uyuyunca geçmeyen bazı şeyler..

ZeMaHŞeR

Benim yazım Çin yazısı gibi... Her yazı yazdığımda yeni bir şekil ortaya çıkıyor ;D Bu yüzden yazı yazmaktan nefret ediyorum...
aLaYıNa iSYaN iNaDıNa KaRaGüMRüK

ilhan mansız_melis

'v' harfini 'u' gibi yapıyorsanız da rahat ve arkadaş canlısı biri olduğunuz kanısına varılabilir.

ben hep böyle yapıyorum :D

Yazım güzeldir benim :D
28 Mayıs 1994 tarihinde "Kızlar futboldan anlamaz" sözüne tepki olarak doğdum.