Ana Menü

Gelinlik neden beyazdir?

Başlatan [KralKartal], Ekim 01, 2007, 14:09:02

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

[KralKartal]

Çocuk annesine sormuş: 'Anne gelinlerin giysisi niçin beyaz renkte?' Annesi cevaplamış: 'Beyaz renk masumiyetin ve mutluluğun sembolüdür.' Çocuk tekrar sormuş: Teki o zaman damatlar niçin siyah giyiyorlar?'

Eski Roma'da gelinliklerin rengi sarıydı. Gelinler yine sarı renkte peçe takıyorlardı. Peçe evli ve bekar kadınları ayırt ediyordu. Ortaçağlarda ise gelinliğin rengi üzerinde pek durulmadı. Kumaşın kaliteli ve gösterişli olması daha önemliydi. Herkes en iyi elbiselerini giyiyordu, renk de herkesin kendi tercihine göreydi.

Beyaz gelinlik adetinin yaygınlaşması 16. yüzyılda olmuştur. Bu yıllarda kraliyet ailesi gelinlerinin gümüşi renkte gelinlik giymeleri gelenekti. Kraliçe Viktorya bunu reddetti ve beyaz gelinlik giymekte ısrar etti.

Bundan sonra İngiliz ve Fransız yazarlar, beyaz rengin masumiyetin simgesi olduğu konusunu işlemeye başladılar. O dönem ahlakına göre bekaret evliliğin vazgeçilmez koşulu olduğu için beyaz gelinlik adeti tuttu. Evlenirken beyaz giysi giymek genç kızların bekaretlerini topluma ilan etmelerinin vasıtası oldu.

Gelinlikle ilgili bazı batıl inançlar da var. Bunlara göre gelinin gelinliğini bizzat kendisi dikmesi, damadın düğünden önce gelini gelinlikle görmesi, gelinin gelinliği düğünden önce giymesi uğursuzluk getiriyor.

Söz evlenmeden açılınca evlilik yüzüğünden de bahsetmek gerekiyor. İnsanların evlenince yüzük takmaları eski Mısırlıların inançlarına dayanıyor. Milattan 2800 yıl önce Mısır'da yaşayanlar dairenin veya halka şeklindeki cisimlerin, başlangıç ve bitiş noktalarının olmaması nedeni ile sonsuzluğu temsil ettiklerine inanıyorlardı. Yüzük evliliğin sonsuza dek süreceğini simgeliyordu. Sonra bu inanç ve adet Romalılar vasıtası ile iyice yaygınlaştı. Kazılarda o devirlere ait çok ilginç evlilik yüzüklerine rastlanılmıştır.

Evlilik yüzüğünün sol ele ve sondan bir önceki parmağa takılmasının sebebi ise modern tıbbın gelişmesinden önceki devirlere ait yanlış bir insan anatomisi bilgisidir. O zamanlarda dolaşım sistemimizdeki ana damarın sol elimizde bu parmaktan başlayıp kalbimize gittiği sanılıyordu. Böylece buraya takılan yüzükler evli çiftin kalben bağlılığını simgeliyordu. Gerçi şimdi damarların nereden gelip nereye gittiği biliniyor ama bu da bir adet olarak kaldı.
Etikete gerek yok, eskiler tanir bizi

banumansiz

gelinliği düğünden önce giymek
damadın gelini düğünden önce görmesi.. ben inanmıyorum bunlara batıl bunlar..
ama yüzük parmağı hikayesi çok etkileyici
kalbe giden yol ölümsüzlüğün simgesi parmaktaki yüzükten geçiyor....

ve gülümse şimdi... ;)

freedom forever

Merak ederdim hep iyi oldu okuduğum
Paris'te 72 gün boyunca fabrikalar çalıştı, atölyeler üretti, fırınlar yiğit Parislilere ekmek yetiştirdi. Paris'te 72 gün boyunca ücretin, sermayenin, karın, paranın olmadığı bir dünya kuruldu.

erdinc1926

paylaşım için teşekkürler
K A R A G Ü M R Ü K L Ü L E R

keskinli

damadın gelini düğünden önce görmesi almanlarda kesinlikle yer edinmis bi kültür
aslinda cokta güzel bi olay
ben cocuklugumdan beri arkadas oldugum ve halada arkadasligimin devam ettigi birinin dügününde bunun etkisini gördüm
resmi nikahtan sonra biz damatla baska bi yerdeydik,gelin baska bi yerde
sonra kiliseye dini nikah yapmak icin gittik,biz girdikten 10 dakika sonra arkadasimin esi beyazlar icnde ve piyano müzigi esliginde babasinin kolunda kiliseye girdi
o anda arkadasim hüngür hüngür aglamaya basladi,daha önce hic görmedigi bi sekilde gelinlik icerisinde esini görmesi cok etkilemisti onu.
gercektende cok etkileyici bi sahneydi
Ölürüm Beşiktaşım,ZehirimSensin
Evvelim Sen Oldun,Ahirim Sensin

erdinc1926

ne güzel gelenek göreneklerimiz var
K A R A G Ü M R Ü K L Ü L E R

siyah

bence beşiktaşlı oldukları için
istifa istifa istifa yönetim İSTİFA

eyup1903

yine kısa ve öz beyaz temizliği simgeler bunun için bence

Alves

Sen taraftar olarak elini taşın altına koymuyorsan,futbolcudan da tekmeye kafa uzatmasını bekleyemezsin...

Simurg

Gelinlik
Öğretmen derste şunları anlatıyordu:
- Düğünlerde gelinler neden beyaz giyer bilir misiniz? Bu onların en mutlu günü olduğu için!
Arka sıralardan bir ses yükselir;
- Damatların neden siyah elbise giydiklerini şimdi anladım.

BEŞİKTAŞK

Kahrolsun uyuyunca geçmeyen bazı şeyler..

keskinli

Ölürüm Beşiktaşım,ZehirimSensin
Evvelim Sen Oldun,Ahirim Sensin

alper_1903

Alıntı yapılan: Simurg - Aralık 30, 2007, 13:19:06
Gelinlik
- Düğünlerde gelinler neden beyaz giyer bilir misiniz? Bu onların en mutlu günü olduğu için!

ahaha   ahaha 

süpermis bu :D   iste arka siradakiler den bir inci
Besiktasim senin icin herseyimden vazgecerim...

Simurg

;D kiminin en büyük hayali kiminin en korkulu rüyası :)

BEŞİKTAŞK

Kahrolsun uyuyunca geçmeyen bazı şeyler..

samed

baba büyüksün
yüzük olayi $ahane bende evlilik gibibi$ey yok ama
yüzük ta$imakdan nefret ederim
bitane kartal kafasi gümü$ biyüzügüm var
birtek onu ta$irim öyle daire bicimi
delikanliyi bozar
BE$iKTA$LI olmak Yürek,
cAr$I olmak Cesaret ister.

Kralkartal21

Alıntı yapılan: Simurg - Aralık 30, 2007, 13:19:06
Gelinlik

:koptum :koptum :koptum
Kalbimizde Renklerin Bitmese de Dertlerin Doyamam Doyamam Sana..