Ana Menü

Futbolumuzun 4 mabedinin ismi nereden geliyor

Başlatan ilhan mansız_melis, Temmuz 05, 2010, 14:12:32

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

ilhan mansız_melis

Onlar Türk futbolunun köklü çınarları. Deyim yerindeyse 4 büyükler. Dünyada Türk futbolu denince akla ilk gelen isimlerdir.
Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş ve Trabzonspor. Müzelerine götürdükler kupalarla, sahip oldukları taraftar kitleleriyle diğer takımlardan her zaman bir adım öndedirler. Peki hiç düşündünüz mü bu takımların statlarının isimleri nereden geliyor diye? İşte biz de sizlerin merakını gidermek için ufak bir araştırma yaptık. Bakın nasıl bir sonuç çıktı...
ÇARŞI'NIN MABEDİ KONUMUNDAKİ İNÖNÜ STADI'NIN İSMİ MİLLİ ŞEF İSMET İNÖNÜ'DEN GELİYOR


bjk_23.jpg
İnönü Stadı'na. Bu isim tecavüzü, stadın başına ilk defa gelmiyor. Demokrat Parti'nin İnönü düşmanlığı, burada da kendini göstermiş, stadın adını 'Mithat Paşa Stadı' yapmışlardı. 27 Mayıs 1960'tan sonraki dönemde stat, yine aslına rücû etmiş, tekrar İnönü Stadı olmuştur.

İnönü Stadı, kentin en çok imar görmüş bölgesinde, Dolmabahçe'de konuşlanmış, döneme has mimarisi ile Cumhuriyet mimarlık tarihinin önemli bir kültür mirası ve bir prestij yapısıdır.
ALİ SAMİ YEN STADYUMU

ali_sami_yen.jpg
1926-1931 yılları arasında Türkiye Milli Olimpiyat komitesinin başkanlığı görevini yürüttü. Galatasaray'da 1905-1918 arasında 13 yıl, 1925'te 1 yıl olmak üzere iki dönemde 14 yıl başkan olarak hizmet verdi.

Ali Sami Yen'in Sarı Kırmızılı kulübe önemli bir katkısıda Galatasaray Müzesinin kurulması oldu. 1905 yılında yönettiği Moda-Kadıköy karşılaşması nedeniyle, Ali Sami Yen'in ilk Türk hakem olabileceği de çeşitli kaynaklarda yazılıdır. Milli Takımın Romanya ile yaptığı ilk maçta, teknik adam olarak takımın başında o vardı. Bu görevi de bir süre yürütmüş, yani Türk Milli Takımın ilk teknik direktörü olmuştur.

Türk Spor Tarihinin en seçkin kişilerinden biri olan Ali Sami Yen Feriköy mezarlığında toprağa verildi.
FENERBAHÇE ŞÜKRÜ SARAÇOĞLU STADYUMU

fenerbahce_14.jpg
Fenerbahçe Spor Kulübü'nün başkanlığını 1934-1950 yılları arasında aralıksız olarak yürüterek, en uzun süre başkanlık yapan Fenerbahçeli oldu.
Kulübe büyük katkılarda bulundu. 1948'de T.B.M.M. başkanlığına seçilen Saraçoğlu 1950'den sonra siyasi hayattan çekildi. 1953 yılında İstanbul'da vefat etti.
HÜSEYİN AVNİ AKER STADYUMU


Trabzon'daki maçların oynandığı Hüseyin Avni AKER Stadyumu 1951 yılında temeli atılmış ve 2400 kişilik düşünülmüştür. 1967 yılında kapalı tribün ilavesi yapılmış, 1981 yılında ise açık tribün büyütülmüştür.
1994 yılında açık tribünün uzay kafes modeli ile üzerinin kapatılmış ve stadyumun ışıklandırılmasıyapılmıştır. 1940-1944 yılları arasında Trabzon'da Bölge Müdürlüğü yapan Hüseyin Avni AKER, öğretmen olarak, yönetici olarak, önder olarak Trabzon'da sporun kökleşmesine hayatını adamıştır. Bu nedenle adı, haklı olarak Trabzon şehir stadyumuna verilmiştir.
28 Mayıs 1994 tarihinde "Kızlar futboldan anlamaz" sözüne tepki olarak doğdum.

Simurg

galatasarayın yeni stdaıda baya olaylı oldu ama güzel bir iş çıkıcak gibi duruyor

BEŞİKTAŞK



Kahrolsun uyuyunca geçmeyen bazı şeyler..