Ana Menü

Türk atletizminin tarihi günü

Başlatan akbaba71, Kasım 21, 2007, 18:22:42

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

akbaba71

Atletizmde 2010 Dünya Salon Atletizm Şampiyonası'na ev sahipliği için aday olan Türkiye'nin kalbi, bu hafta sonu Monako'da atacak.
Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği (IAAF) tarafından düzenlenen dünyanın sayılı organizasyonları arasında yer alan şampiyonaya ev sahipliği yapabilmek için aday olan Türkiye'den İstanbul ile Katar'dan Doha kentleri, Monako'da yapacakları son sunumun ardından, 24 Kasım Cumartesi günü 27 kişilik IAAF Yönetim Kurulu'nun vereceği kararı bekleyecek.

-TÜRK HEYETİ YARIN YOLA ÇIKIYOR-

IAAF Yönetim Kurulu'nun vereceği nihai karar öncesinde şampiyona ile ilgili son sunumunu yapacak Türk heyeti, yarın yola çıkacak.

Gençlik ve Spor Genel Müdürü Mehmet Atalay başkanlığındaki kafilede, genel müdür yardımcısı Yunus Akgül, federasyon başkanı Mehmet Terzi, federasyon asbaşkanı ve Avrupa Atletizm Birliği (EAA) Yönetim Kurulu Üyesi Salih Münir Yaraş, federasyon genel sekreteri Nihat Doker, İstanbul Valiliği'ni temsilen Vali Yardımcısı Ergun Güngör, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ni temsilen Prof. Dr. Erman Tuncer ve Enis Erdem, danışmanlık şirketi temsilcileri Ahmet Güvener ve Orhan Gorbon ile birlikte milli takım antrenörü Kübalı De La Torre ve milli atletler Esen Kızıldağ ile Ezgi Sevilmiş yer alacak.

Yarın Monako'da son hazırlıklarını tamamlayacak Türk delegasyonu, cuma günü açılacak İstanbul standında tanıtımını yapacak ve son sunumunu gerçekleştirecek.

-KULİS FAALİYETLERİ-

Türkiye, 2010 Dünya Salon Şampiyonası adaylığını açıkladıktan sonra, merkezi İsviçre'de bulunan danışmanlık şirketi ile birlikte yoğun bir tanıtım faaliyetine başladı.

Avrupa çapında birçok organizasyonu yerinde takip eden federasyon yetkilileri, bu turnuvalarda İstanbul'un tanıtımını gerçekleştirdi. IAAF Yönetim Kurulu üyelerinin ülkelerine giden yetkililer, büyükelçilik düzeyinde ziyaretlerde bulunarak, destek istediler.

Son olarak, IAAF Yönetim Kurulu Üyesi ve EAA Yönetim Kurulu Başkanı Hans Jorg Wirz ve IAAF Genel Sekreteri Pierre Weiss, aday kentleri ziyaret ederek, son durum hakkında bilgi alıp yerinde incelemelerde bulundular. Wirz ve Weiss, İstanbul ziyaretinin ardından Türk federasyonuna gönderdikleri mesajda, incelemelerden duydukları memnuniyeti dile getirerek, özellikle Türkiye'nin verdiği devlet garantisinden fazlasıyla etkilendiklerini ifade ettiler.

Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu ve Gençlik ve Spor Genel Müdürü Mehmet Atalay, şampiyonanın İstanbul'a verilmesi halinde devlet olarak her türlü garantiyi verdiklerini bildirmiş, bu garanti, başta IAAF Başkanı Lamin Diack ve ilgili kurumlarca memnuniyetle karşılanmıştı.

-RAKİPLERİN DURUMLARI-

2010 Dünya Salon Şampiyonası'na aday olan İstanbul'un, ev sahipliği için güçlü yönlerinin başında nüfusu, kültürel, tarihi yapısı, iklimi ve toplumsal yönleri ön plana çıkıyor. Nüfus yoğunluğu, 17 bin 500 kişi kapasiteli olacak salonun dolması için önemli bir özellik olarak gösteriliyor.

Türk toplumunun spora olan ilgisi ve özellikle bayanların da spora katılımı İstanbul'un adaylığını kuvvetlendirirken, atletizmde son yıllardaki pozitif yükseliş, Osaka'da yapılan dünya şampiyonasına yüksek katılım, Türkiye'nin bölgesindeki güçlü ve lider ülke konumu ile erişebilirlik açısından coğrafi konumu, İstanbul'u öne çıkaran unsurlar.

Şampiyonanın düzenleneceği Sinan Erdem Çok Amaçlı Spor Salonu'nun inşaat halinde olması dezavantajına karşı Türkiye'nin IAAF'a verdiği ''Devlet Güvencesi'', İstanbul'un önemli artısı olarak görülüyor.

Rakip Doha ise oylamada, hazır ve denenmiş salonu ile güçlü durumda bulunuyor.

IAAF'ın önemli yarışlarından bir tanesinin (Grand Prix) her yıl Doha'da yapılması ve spor ile tanıtıma ayrılan maddi kaynaklar, Doha'nın güçlü yönleri.

Rakip kentin zayıf tarafları ise düşük nüfus nedeniyle organizasyonun yapılacağı salonu doldurmadaki zorluklar ve birçok ithal atlet kullanan Katar'ın, sportif yönüyle öne çıkan bir ülke olmaması. Katar'da bayanların sporcu ve seyirci olarak yer almaması da rakip şehrin eksileri arasında yer alıyor.

İstanbul, 2010 Dünya Salon Atletizm Şampiyonası'nı aldığı takdirde, Türkiye'de ilk kez uluslararası bir salon şampiyonası yapılmış olacak.

21.11.2007   

Kaynak : AA
http://schwarzadler.blogspot.com/

2008-2009 TSL Şampiyonu Beşiktaş