Ana Menü

Michael Schumacher Kaza Yaptı

Başlatan ERHUN, Aralık 29, 2013, 17:13:42

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

ERHUN

Formula 1'in eski tıbbi delegesi Gary Hartstein Schumacher'in durumuyla ilgili yeni açıklamalarda bulundu, ben de elimden geldiği kadar çevirdim:

Bugüne kadar yazdığım veya söylediğim şeylerle ilgili olarak Michael'i, onunla ilgili yapılan taramaları görmediğimi veya tedaviyi sürdüren ekiple bir temasımın olmadığını söylemeliyim. Ben söylenen ve tıbbi ekip tarafından söylenmeyen noktalar ile benzer durumdaki hastalar üzerindeki tecrübelerimi birleştirerek yorum ve tahminler yapıyorum.

Şu an neler oluyor? Michael çok büyük bir ihtimalle hala yoğun bakım ünitesinde. Hem aldığı yaraların ağırlığından, hem de normal bir bakım odasına alınsa bunun haberlerle duyulacağından hareketle bu yorumu yapıyorum. Michael'in soluması respiratör ile yapılıyorsa, bunun için soluk borusu açılmış olmalı; ama bu sonradan kapatılabilecek bir delik ve büyük problem değil.

Michael'i suni komada tutulması ile beynin dış tabakasında zeka kullanımını gerektiren bölümlerdeki elektriksel aktivite durdurulmuş vaziyette. Böylece daha önce bahsettiğim kafatası içindeki basıncın düşürülmesi hedefleniyor.

Yaralanmanın akut devresi geçtiğine göre, bu basıncın artık büyük problem olmaktan çıkması lazım. Beynin şişmesi ve beyindeki bereler normale dönüyor olmalı. Böylece suni komanın derinliği azaltılabilir. Unutmayın, soluk borusuna bir hortum takılması gerçekten çok acı ve rahtsızlık veren bir şeydir.

Durum iyiye gidiyorsa, tıbbi ekip yavaş yavaş suni komanın derecesini düşürecek ve Michael'i solunum cihazından kurtararak nörolojik durumu için çeşitli taramalar yapabilecektir.

Uyutmanın ve suni solunumum derecesi azaltılıyorsa, yani yavaş yavaş nörolojik duruma bağlı olarak Michael kendi kendine nefes almaya başlayacaksa bu iyi bir şey. Bu durumda birkaç hafta geçtikten sonraki gelişmeleri bekleyeceğiz ve yeni teşhislere bakınacağız. İyileşme kesin olarak bilinmeyen bir zaman süresince, bilinmeyen bir seviyeye kadar ilerleyecek ve belli bir fonksiyon noktasında tamamen duracak.

Öte yandan eğer uyutma seviyesi azaltıldıysa ve soluk borusuna hala respiratör takılıysa, bu durumda Michael hem kendi kendine yeteri kadar nefes alamıyor, hem de beyin istenen bilinç seviyesini yeniden kazanmanın çok uzağında demek olabilir. Kazadan bu yana üç hafta geçtiğine göre, bu gerçekten kötü bir durum olur.

Kritik ve stabil kelimelerini de kısaca açıklayayım. Kritik demek, doğrudan hayati tehlike veya hayati bir sistemde tehlike var demek. Stabil ise bir şeylerin değişmediği ve genelde normal sınırlar içinde devam etmesi demek. Michael'in artık hayati tehlikede olmadığı (basınç normale döndüğü için) ve fizyolojik parametreler açısından da stabil olduğu anlaşılıyor.

Peki muhtemel sonuçlar ne olabilir? Burada gerçekçi olmak durumundayım. Michael'in beyninde solda sağda ve ortada pek çok hematoma olduğu söylenmişti. Beynin ortası en önemli bölümdür; burada farkındalık, uyarılma, kan basıncı kontrolü, solunum, çiğneme vb fonksiyonlar yürütülür. Sol taraf genelde dil ve konuşmayla ilgilidir. Aslında bu açıklamayı yapan nöroloji uzmanı, bize bir felaket tablosu çizmiş bir bakıma.

Öncelikle Michael'in kazadan önceki halinde geri dönme ihtimalinin neredeyse imkansız olduğunu üzülerek söylemeliyim. Eğer Michael kendi başına yürüyebilir, yemek yiyebilir, giyinebilir ve önceki kişiliğinin bazı özelliklerini yeniden kullanabilirse; bu hem doktorlar hem de Michael için çok büyük bir zafer olur.

Eğer iyileşme bu aşamaya kadar sürebilirse (ihtimali düşük olsa da bu mümkün) daha yüksek fonksiyonlardan (hafıza, konsantrasyon, okuma, planlama vs) ne kadarının geri kazanılacağına bakmak lazım. Bu konuda yanılmış olmayı çok isterim.

Bu arada koma durumundan da bahsedeyim. Koma hastanın farkındalığının kaybolması, çevreyle iletişiminin tamamen kesilmesi ve kendi isteğiyle hareket edememesi demek. Beyindeki temel hasarlar ve nispeten uzun süren basınçlı döneme bakarak, Michael'in sürekli komada kalma ihtimalinin mümkün olduğunu söylemeliyim.

Hasta spontane olarak gözlerini açabiliyorsa, uyuyup uyanabiliyorsa ama çevreyle iletişim kuramayıp bir fonksiyon (düşünme, konuşma vs) gösteremiyorsa, bu durum bitkisel hayat diye adlandırılır. Durum dört haftadan fazla sürerse sürekli bitkisel hayat, bir yıl veya daha fazla sürerse kalıcı bitkisel hayat denir.

Genelde bu tür yaralanmalardan sonra bir ay bitkisel hayatta kalan hastaların yarış,ı yeniden bilincine kavuşur ve belli bazı beyin fonksiyonlarını kullanabilir. Süre altı aya çıkarsa uyanma oranı %20'lere düşer. Bir yıldan sonra hastanın yeniden bilincini kazanması çok nadir rastlanan bir durumdur ve hasta uyansa bile, neredeyse hiçbir fonksiyonunu kullanamaz.

Bu arada bitkisel durumdan ziyade, minimal bilinç düzeyine çıkabilen hastalar, kendileri ve çevreleriyle ilgili sinyallerin bir kısmının farkına varabilir. Basit komutları anlayabilir, basit bir dili algılayabilir ve hedefe yönelik bazı davranışları yönetebilir. Duygusal tepkiler verebilir, gözle takip yapabilir, az da olsa bazı organlarını hareket ettirebilir ve kendisine konuşulduğunda konuşup cevap veremese bile, bazı sesler çıkarabilir. Bu sinyaller gün içinde ve zaman içinde dalgalanabilir. Schumacher'in minimal bilinç düzeyine ulaşma ihtimali, bitkisel hayatta kalma ihtimalinden daha fazla. Ama bu kadar iyileşme ihtimali bile, hala çok çok düşük.

Kısacası endişelenmemiz gereken çok şey var. Ama umudumuzu kaybetmeyelim. Çok ağır yaralanmış kafa travmalarından sonra, hastaların bazen kabul edilebilir bir seviyeye kadar iyileştiklerini görebiliyoruz. Yapabileceğimiz tek şey beklemek, dua etme ve Michael ile onun ailesine destek olmak.

ERHUN

Geçtiğimiz günlerde geçici olarak hafızası yerine geldi. Yavaşta olsa iyileşme gösteriyor.

ilhan mansız_melis

Daha da güzel haberler alırız inşallah.

Bir ailem, bir Beşiktaş, bir de Sıla.

28 Mayıs 1994 tarihinde "Kızlar futboldan anlamaz" sözüne tepki olarak doğdum.

ilhan mansız_melis

Sağlık durumu ne acaba ?

Bi ailem, bi Beşiktaş, bi Sıla.

28 Mayıs 1994 tarihinde "Kızlar futboldan anlamaz" sözüne tepki olarak doğdum.

ERHUN

29 Aralık 2013 tarihinde Fransa'da kayak yaparken düşerek ağır yaralanan, ve 174 gündür tedavisi süren Formula 1'in efsanevi pilotu Michael Schumacher ile ilgili doktorlardan yeni haberler gelmeye devam ediyor. Alman pilotun tedavi sürecinde zaman zaman iyi haberler gelse de İsviçreli Uzman Nörolog Ericgh Rieder, tüm dünyayı kahreden açıklamalar yaptı. İsviçreli doktor, Schumaher'in artık yatalak kalacağını, kendi başına oturabilmesinin ve tekerlekli sandalyeyi kullanabilmesinin bile büyük bir başarı olacağını söyledi.

İsviçreli uzman nörolog Dr. Erich Riederer, komadan çıkan Alman pilotun sağlık durumuna ilişkin yaptığı değerlendirmede, "Schumacher artık yatalak kalacak ve hayatı boyunca başkalarının yardımına muhtaç olacak" dedi.

Schumacher'in beyninde "kalıcı hasar" bulunduğunu vurgulayan Riederer, "Önümüzdeki üç ay içinde yardım almadan tek başına oturmayı başarması ve 6 ay içinde tekerlekli sandalye kullanabilmesi başarı sayılır" ifadesini kullandı.

Efsane pilotun 6 ay gibi uzun bir sürenin ardından komadan uyanmasının inanılmaz bir başarı olduğunu belirten Dr. Riederer, "Bu durum Schumacher için gerçekten de olumlu ama ailesi için daha da önemli" değerlendirmesini yaptı.

AYLARCA UYUTULMUŞTU

Michael Schumacher, Fransa Alpleri'nde 29 Aralık 2013 tarihinde kayak yaparken düşmüş ve başını kayaya çarparak, ağır yaralanmıştı. Kazanın ardından Fransa'daki Grenoble Hastanesi'nde ameliyat edilen Schumacher'e ocak ayı sonunda verilen narkoz azaltılmış ve yapay komadan uyandırılma sürecine geçilmişti.

Schumacher'in menajeri Sabine Kehm, 16 Haziran'da yaptığı açıklamada, efsanevi pilotun komadan çıktığını ve Grenoble Hastanesi'nden taburcu edilerek uzun rehabilitasyon süreci için tedavisine Lozan Üniversitesi Hastanesi'nde devam edileceğini ifade etmişti.

NoPasaran

Aşk bu Aşk !

volkanca.net

El Colgado

ötanazi isterdim ben.

galaxy note II - tapatalk