Ana Menü

Arslanbek Sultanbekov - Dombıra

Başlatan ERHUN, Şubat 14, 2012, 19:02:00

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

ERHUN

Gokturkler-Nogay-Marsi

Sözleri (Orijinal/Türkiye Türkçesi):

Kara kıs avulumga kelgende / Kara kış köyüme gelende
Kütüldegen kar yerde tüsgende / Lapa lapa kar yere düşende
Dombıramdı alarman / Dombıramı alırım
Yürek sazım çalarman / Yürek sazımı çalarım
Kargırgandı eş aytbam / Kaygılarımı hiç söylemem
Dombıra sazım estgen ataylar / Dombıra sazımı işiten babalar
Manesine es bergen anaylar / Manasına kulak veren analar
Estgenine oy berip / İşittiğine akıl yorarak
Yüreklerge ses berip / Yürekleri titreyerek
Köz yastı kızganmaslar / Göz yaşlarını esirgemezler
Nogaydın kaygı sansız kününde / Nogayların derdi sayısız günlerde
Batirler yuklamagan kününde / Yiğitlerin uyumadığı günlerde
Yüreklerin kötergen / Yüreklerini cesaretlendiren
Sogıslarda kuş bergen / Savaşlarda güç veren
Köptü körgen dombıra / Görüp geçirmiş dombıra

*Dombıra'yı merak edenler için: Dombıra, kopuza benzeyen eski bir Türk çalgısıdır.

KeePSaKe

Since 1903

ERHUN

Tek kelimeyle "mükemmel". Ben daha farklı tanımlayamam bu şarkıyı.
Ama tabii halk arasında bir Hande Yener şarkısı, bir Serdar Ortaç şarkısı ne bileyim bir issyeeaaenkar Halil Sezai değeri yok böyle şarkıların. Popüler kültürün etkileri bunlar, yapacak bir şey yok. Ulaştırabildiğim yerlere ulaştırıyorum, isteyen dinliyor. Gerçi böylesi daha iyi, böyle şarkılar pop şarkıları gibi ayağa düşmemeli, bir değeri olmalı.

IL Capitano

cok begendim Erhun tesekkurler paylasim icin +rep
Inadina Gülümse Hayata : Biz ATATÛRK Gencleriyiz !!!....

unicorn

Devlet-i Aliye

Bu şarkıyı ben ilk bu videoda dinlemiştim sonra araştırdım çok eski bir Türk şarkısıymış. Bilenlerin ve sahip çıkanların olması beni sevindirdi açıkçası.

Müthiş paylaşım.

Teşekkürler Erhun.
+rep.
Ne Olmuş Yani Büyük Adam Olamadıysak,

Hayallerimizi Satmadık Ya !

ERHUN

Böyle bir değeri de hiç etmeye çalışıyorlar. Uğur Işılak denen çok bilmiş, vurgulu konuşunca karşısındakini etkiliyor zanneden ama boş konuşan şahıs bu adilikte başı çekiyor.

Dombra Türk şarkısıdır. Türklüğü ayaklar altına alanın şarkısı değildir. Bu arada abuk subuk bilgiler veriyorlar, Cengiz Han'a yazıldı diye. Alakası yok. Dombra adı üstünde "dombra"ya yazılmıştır. Dombra'da Türk çalgısıdır. Yukarıdaki kliptekileri bile yanlış söyleyen haber siteleri var. Onlar Kürşad ve 40 çerisidir. Dünyadan bir haber olupta "haber" yapanlara ne diyeceğimi bilemiyorum artık. Aynı şekilde haberde onu görüpte internette aynı şekilde onları paylaşanlara da diyecek bir şey yok. Maalesef cahiller ordusuyuz. O kadar imkanımız var, araştırmak yerine ne deseler inanıp o şekilde yayıyoruz. Sonra millet yerli arabasını, uzay mekiğini falan yaparken "abi nasıl yapıyorlar ya" deyip ışıklı ayakkabı çekeceği yapılsa büyük buluş diye haberini yapıyoruz.

IL Capitano

Inadina Gülümse Hayata : Biz ATATÛRK Gencleriyiz !!!....

DIABLO

konuyu biraz kirletmiş gibi olacağım şimdiden affola damat ferit in yeni seçim şarkısı imiş ( uygun değil ise kaldırılsın )

Ak Parti 2014 Seçim Müziği Dombıra Uğur Işılak Orjinal Mp3 İndir

Ezilenlerin gür sesidir O !
Suskun Dünya'nın gür sesidir O !

Göründüğü gibi olan
Gücünü milletten alan
RECEP TAYYİP ERDOĞAN !

RECEP TAYYİP ERDOĞAN !

Halkın adamı
Hakkın aşığı
O Milyonların umut ışığı

Mazlumlara sırdaş olan
Gariplere yoldaş olan
RECEP TAYYİP ERDOĞAN

RECEP TAYYİP ERDOĞAN

Oldu her zaman sözünün eri
Çıktığı yoldan dönmedi geri

Kararlıdır davasında
Anaların duasında
RECEP TAYYİP ERDOĞAN

RECEP TAYYİP ERDOĞAN

Sözü dosdoğru yoktur hiyası
Zalimlerin korkulu rüyası

İnandığı yolda gider
Yıllardır beklenen lider
RECEP TAYYİP ERDOĞAN

RECEP TAYYİP ERDOĞAN
1 Sehit  için menemeni yakan Atamı özledim.

forzaChelsea

carsi52

Zil sesi müziğimdi bu benim ya.

Uğur Işılak denen dönek herifin yaptığı işe bak.

Fakat bu önceden 2 haftadır Ali Uzunırmak tarafından seçim müziği olarak kullanılmakta.

Akp yine hırsızlık yapmış anlıcağınız üzere zaten akp ve uğur ışılak hakkında yasal işlemler başlatılmış.
Bölünür senin için uykular!

beckyZWICKY

KIZILELMA isminde ki bir dizide çalıyor sürekli bu şarkı.. şimdi bu şarkının böyle bir geçmişi ve özelliği olduğunu öğrenince şaşırdım.. ve o dizide neden böyle bi şarkı seçmişler diye aklıma geliyordu.. şarkının geçmişi özelliği yeter seçmek için o diziye şimdi anlaşılıyor :) ama harbiden şarkıda sarıyor ya :)
tutmam gereken bir matemim var, hislerim var.

unutmam gereken..

ERHUN

Bu marş daha doğrusu şarkı hakkında bildiklerim hatta çoğu kişinin bildiği yanlışmış. Arslanbek Sultanbekov (yada Türkiye Türkçesiyle yazarsak Arslanbey Sultanbeyoğlu) tarafından 97 yılında yazılmış. Nogay Marşı diye geçtiği için eski sayılıyordu sanırım ve tabii enstrüman olarak dombıra kullanıldığı içinde olabilir. Açıkçası hayal kırıklığına uğradım :) ama hâlâ severek dinliyorum ve insanı gaza getiriyor.

Alıntı yapılan: keskinli - Şubat 20, 2014, 17:40:58
ama ilk söyleyen uzunirmak degilki
cok eski bi türkü
telif hakki yok

Ortaya çıkan bilgilere bakılırsa, çok eski bir türkü değil. 1997'de Arslanbey tarafından yazılan bir Nogay halk türküsü. Telif hakkı var ve Arslanbey'de bulunuyor.
MHP-AKP farketmez, izinsiz kullanan herkes çalmış demektir. Kendisi Astana'da yaşıyor. Haberi duyduğu an Türkiye'de tanıdıkları aracılığıyla dava açmış.

carsi52

Fotoğrafta ki Arslanbey Sultanbeyoğlu
Kimin çaldığı kimin çalmadığı belli oldu galiba :D

ERHUN

Siyasete fazla girmek istemiyorum forumda, güzelim şarkının başlığınıda hiç etmek istemiyorum. Diyeceğim tek şey altta paylaşacağım vekille aynı şeyleri düşündüğüm.Dr. Sinan OĞAN "Dombıra çalarak Türkçü olamazsınız."

carsi52

Fenerbahçede marş olarak kullanmış bunu haberim yoktu bak benim bundan ;D