Ana Menü

NBA'de lokavt! Peki şimdi ne olacak?

Başlatan KeePSaKe, Temmuz 01, 2011, 19:38:56

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

KeePSaKe


Ve NBA'de kaçınılmaz son gerçekleşti, takım sahipleri lokavt kararı aldı. Lokavt kararının ardından NBA'de sezon öncesi yaz ligi ve hazırlık kampları da dahil olmak üzere yeni sezonuna dair tüm organizasyonlar askıya alındı. 13 yıl aradan sonra (1998-99) NBA'de maçların oynanamaması tehlikesi var.


Peki bu lokavt kararı ne anlama geliyor? Ya da takım sahipleri ile oyuncular arasındaki toplu iş görüşmeleri neden sekteye uğradı? Bütün bunları sizler için özetledik.


Lokavt nedir?


Grevli – toplu sözleşmeli sendikal hak konusunda çok geri bir noktada olduğumuz için lokavt Türkiye'de bilinen bir kavram değil. En basit şekilde lokavtı, bir toplu iş sözleşmesinde anlaşmaya varılamaması durumunda işveren veya iyveren vekilinin işçileri topluca işten çıkarması olarak tanımlayabiliriz. Yani bir bakıma lokavt, işçilerin yaptığı grevin işveren tarafındaki karşılığı. Ancak işçi karşısında güçlü bir konumda olduğu için lokavt, haksız uygulamalara yol açabiliyor. Bu yüzden iş yasasında lokavtı yasaklayan ülkeler de mevcut.


Grev ve lokavtın içeriği, o ülkedeki yasal düzenlemeler tarafından belirleniyor. Toplu iş sözleşmesinde uyuşmazlığın giderilmesiyle birlikte grev ve lokavt kararı ortadan kalkıyor. Ancak bu süre içinde, söz konusu işyerinde üretim süreci kesintiye uğruyor. Bunun NBA açısından anlamı söz konusu süreçte hiçbir basketbol maçının yapılmaması, sözleşmeli oyuncuların gidip başka bir yerde oynayamaması. NBA'severler açısından elbette bu kötü bir haber.


Bu noktaya nasıl gelindi?


NBA'de 2012 sezonunda bir uyuşmazlık olup olmayacağı uzun süredir gündemi meşgul ediyordu. Çünkü takım sahipleri ve oyuncular arasındaki toplu iş sözleşmesi bu yaz sona eriyor ve dolayısıyla bunun yenilenmesi gerekiyordu.  Ancak bu konuda takım sahipleri ile oyuncular birliği sendikası arasındaki uçurum niteliğindeki görüş ayrılıkları bir türlü giderilemedi. Bunun sonucunda takım sahipleri lokavt kararını aldı.


Görüşmeler nerede düğümleniyor?


Görüşmelerin takımların zararlarını azaltma çabalarında düğümleniyor. Takım sahipleri mevcut 30 takımdan 22'sinin zarar ettiği ve işlerin böyle devam etmeyeceği görüşünde. Bunun için oyuncuların gelirlerden alacağı payı kısmak için çaba sarf ediyorlar. Salary Cap tartışması burada çok kritik. Mevcut sistemde toplam gelirin yüzde 57'si oyunculara ödenmek zorunda. Ancak NBA yönetimi ve takım sahipleri paylaşımın yüzde 50'ye yüzde 50 yapılması için diretiyor. En büyük tıkanıklık noktası da işte bu. Derek Fisher yönetimindeki Oyuncular Birliği Sendikası ise bu konuda geri adım atmamakta kararlı. Oyuncular Birliği Sendikası en fazla yüzde 54.3'e inebileceklerini ifade ediyorlar.


Ufukta uzlaşma var mı?


Şu aşamada bir uzlaşma gözükmüyor. 1 Temmuz itibarıyla yürürlüğe giren lokavt doğrultusunda NBA'e dair askıya alınan organizasyonların tekrar ne zaman başlayacağı tam bir muamma... Daha önce 1999 yılında olduğu gibi 50 maç üzerinden bir sezon oynanacağı konuşulsa da; Oyuncular Birliği Sendikası ve takım sahiplerinden gelen açıklamalar tüm sezonun oynananmaması gibi bir riskin varlığını gösteriyor. Birlik başkanı Billy Hunter yaptığı açıklamada iki taraf arasında büyük bir uçurum olduğu ve dev adımlar atılması gerektiğini belirtti.


Oyuncular ne yapacak?


NBA'de lokavt sonrası birçok oyuncu sezonu boş geçirmemek için Avrupa'da oynamaya sıcak bakıyor. Daha önce Dirk Nowitzki, Manu Ginobili gibi yıldızlar yaptıkları açıklamalarda Avrupa'da oynayabileceklerini söylediler. Fakat bu konuda da kaos durumu söz konusu. NBA'de kontratı devam eden oyuncuların Avrupa'da sözleşme imzalayıp imzalayamayacağı konusunda FIBA'dan henüz bir açıklama gelmedi. Ancak kontratı biten oyuncuların bir yıllık sözleşme imzalayabilmesinde herhangi bir sıkıntı bulunmamakta. NBA'deki lejyonerlerimiz de bu süreçte Euroleague için iddialı takımlar kuran Fenerbahçe Ülker, Efes Pilsen ve Galatasaray'da forma giyebilir. İstanbul'da düzenlenecek Euroleague Final Four öncesinde lokavt Türk takımları için bir fırsat olabilir.


Daha önce de benzeri süreç yaşandı mı?


NBA'de 1995 ve 1998 yıllarından sonra üçüncü kez lokavt kararı alındı. 1995 yılında sadece 74 gün sonra anlaşma sağlanıp normal sezon zamanında başlarken; 1998'de 82 maç üzerinden oynanan normal sezon 52 maçlık kısa bir sezon olarak oynandı.




SPORX
Since 1903

ilhan mansız_melis

Baskette sponsor bulabilirsek NBA'den bi kaç oyunca çalabilsek :D
28 Mayıs 1994 tarihinde "Kızlar futboldan anlamaz" sözüne tepki olarak doğdum.