Ana Menü

Gelir rekoru Arsenal'de

Başlatan carlito1903, Haziran 02, 2008, 13:10:16

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

carlito1903

KUZEY Londra'da 17 dönüm alanda top koşturan 4 büyük İngiltere Premier Lig takımı, Rus ve Amerikalı milyarderlerin iştahını kabartıyor. Bu da takımların hisse değerlerinin sürekli artmasından kaynaklanıyor. Hisselerin yüzde 45.4'ini yöneten yönetim kurulunun çabasıyla yeni stadını tamamlayan Arsenal de peş peşe yeni alıcıların dikkatini çekiyor.

Arsenal'e Emirates dopingi

2006 yılında Emirates Stadyumu'nun yapımını tamamlayan Arsenal için bu yeni stad 860 milyon dolara mal olmuş bir altın madeni. Stadın açılmasının ardından 2006-2007 yılları arasındaki dönemde Arsenal'in maç günleri bilet ve taraftar ürünü gibi satışlardan elde ettiği gelir 155 milyon dolara ulaştı. Bu gelir, adı Arsenal ile özdeşleşen Highbury stadının kullanıldığı bir önceki yıl 82 milyon dolarda kalmıştı.

Manchester'ı geride bıraktı

Arsenal bu stadda bir maçtan 6 milyon dolar gelir elde ederek Premiership'te kendisinden büyük bir stada sahip olan tek takım olan Manchester United'ı bile geride bırakmıştı. Manchester United'ın rekoru 5 milyon doları buluyordu. Arsenal'in fiyatları bin 760 dolardan başlayıp 3 bin 640 dolara kadar çıkan kombine biletlerini almak için sırada bekleyen taraftar sayısı 41 bine ulaşıyor. Bu Premier Lig takımları içinde en yüksek rakam olarak öne çıkıyor.

329 milyon dolar ciro

Arsenal ayrıca 2004 yılında da Emirates ile stadyumu ve t-shirtlerini 15 yıl isimlendirmek konusunda 160 milyon dolarlık bir sponsorluk anlaşması imzaladı. Taraftarlarından çok büyük tepkiler toplayan bu karar Arsenal'in geçtiğimiz yılı 77 milyon dolarlık operasyonel kár sağlamasında büyük katkıda bulundu. Arsenal geçtiğimiz yılı 329 milyon dolar ciro ile kapattı. Bu onu dünyanın en kárlı takımları arasında dördüncü sıraya soktu. İlk üç sırayı paylaşan ise 112 milyon dolar ile Real Madrid, 111 milyon dolar ile Manchester United ve 92 milyon dolar ile de Barcelona oldu.

Değeri 1.2 milyar dolar

Eski stadyumun 724 daireli lüks bir yapıya dönüşecek olması ve yeni stadyumun etrafındaki yapıların yeniden yapılandırılması da takımın borcunu sürekli düşürmesine yardımcı oluyor. Forbes'un haberine göre Arsenal'in borçları hariç değeri 1.2 milyar doları buluyor. Bu da takımın değerinin bir yılda yüzde 31 oranında yükseldiğini gösteriyor.

Stadını büyüten geliri artırıyor

BÜYÜK bir ekonomik güç oluştursa da İngiliz takımları Amerikalılar'ın baskın hakimiyet altında yönetilmiyor. Buna karşın İngiliz olmayan milyarderlerin bu takımlara büyük ilgisi bulunuyor. Amerikalı Malcolm Glazer 2005 yılında Manchester'a 1.5 milyar dolar yatırdıktan sonra önce stadını genişletmişti. Ardından da bilet fiyatlarını yükseltme yoluna gitmişti. Glazer'ın 1.5 milyar dolarlık bu yatırımının iki yıl içinde 1.8 milyar dolarlık değere yükseldiği tahmin ediliyor.

Yönetim Kurulu anlaştı hisseler elden çıkmadı

ARSENAL'de hisselerin yüzde 45.5'ini hálá Arsenal Yönetim Kurulu kontrol ediyor. Stadyum ilk açıldığı dönemde Arsenal'in 522 milyon dolar borcu bulunuyordu. Nisan 2007'de Arsenal hissedarları hisselerini en az 1 yıl boyunca elden çıkartmamak konusunda anlaştı. Ardından bu süre 2009'a kadar ertelendi. Şimdi 2012'ye kadar hissedarların ortak kararı olmaması durumunda elden hisse çıkartılamıyor.