Ana Menü

Yunan Mitolojisi

Başlatan CHEm !, Ekim 08, 2007, 00:10:22

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

CHEm !

batı edebiyatı dersinde yunan edebiyatından başladık ve yunan mitolojisini gördük
hep ön yargıyla yaklaşmışımdır buna ama biraz dinledikçe ilginç gelmeye başladı

varmı yunan mitolojisine ilgi duyan ?
Allah kitap Beşiktaş

carsi52

Yunan iLe iLgiLi hiç birşeye iLgi duymuyorum ;D
Bölünür senin için uykular!

keskinli

valla cem benim cok yunan arkadasim var
hele biri var devamli tarih anlatmasindan dolayi biktirdi beni :D
varsa bu konuda sorularin,1-2 günde cevaplarim
Ölürüm Beşiktaşım,ZehirimSensin
Evvelim Sen Oldun,Ahirim Sensin

özLemTA

mitoLojiyi çok seveRim ben. tanRıLaRLa iLgiLi biLgi edinmeye çaLışıRım.
zaten benim üniveRsite 1 de böLüm deRsLeRimden biRi oLacak yunanca..
git ona git benden seLam söyLe..
aRamasın aRtık hiç beni öyLe,
git ona git benden seLam söyLe,
son pişmanLık fayda etmez git ona söyLeee !!! ;)

özLemTA

oLympos (oLimpos)


oLympos: Yunan mitolojisinde Tanrıların oturduğu dağ.

Yunanistan'ın en yüksek dağı olan Olimpos dağı, Yunan mitolojisinde tanrıların oturduğu dağdır. Tanrıların kralı Zeus'un meskeni olan Olimpos, Zeus dışında, Yunan mitolojisinin 12 büyük tanrısının evidir. Bu 12 büyük tanrıya, diğer ufak tanrılardan ayırmak için, "Olimpiyan" (Olympian) veya "Olimposlu tanrılar" da denir.

Olimpos'da sürekli olarak yaşayan ve her kaynakta Olimpiyan olarak geçen 10 tanrı vardır bunlar:

    * Zeus,
    * Hera,
    * Poseidon,
    * Ares,
    * Hermes,
    * Hephaistos,
    * Afrodit,
    * Apollo,
    * Athena,
    * Artemis'tir.

Bunların dışında, 12'lik Olimpiyan tanrılarından zaman zaman sayılan, zaman zamansa sayılmayan, ve sürekli olarak Olimpos'da bulunmayan 4 tanrı vardır:

    * Hades,
    * Demeter,
    * Dionysos,
    * Hestia.

Hestia Olimpos'daki yerini Dionysos'a bırakarak insanlar arasında yaşamaya başlamıştır. Yer altı ve ahiretin tanrısı olan Hades ise, Çoğu zaman Olimpiyan sayılmasına karşın genelde yer altında yaşadığı için sürekli Olimpos'da yaşamaz. Demeter'in kızı olan Persephone da 6 ay yer altı dünyasında kocası Hades ile yaşar, 6 ay ise Olimpos'da diğer tanrılar ve Demeter'le yaşar. Olimpiyan olarak adladırılabilen bu 14 tanrıyı görevleriyle beraber sıralarsak:

    * Zeus; tanrıların kralı, en büyük tanrı, Olimpos'un ve tanrılar da dahil olmak üzere her şeyin yöneticisi.
    * Hera Zeus'un karısı, evliliğin tanrıçası.
    * Poseidon; Okyanusların, denizler aleminin tanrısı. Zeus'dan sonra gelen 2 büyük tanrıdan biri (diğeri Hades).
    * Hades; Yer altının ve ahiretin tanrısı, ölen insanların ruhlarıyla o ilgilenir, Zeus'dan sonraki en büyük 2 tanrıdandır (diğeri Poseidon).
    * Athena; Zekâ, sanat, eğitim ve savaş tanrıçası.
    * Ares; Savaş ve kahramanların tanrısı.
    * Hephaistos; Ateşin ve demirciliğin tanrısı. Tanrıların demircisidir.
    * Apollo; Müzik, sağlık ve şifa tanrısı.
    * Artemis; Avcılığın ve hayvanların tanrıçası.
    * Hermes; Hırsızların ve yolcuların tanrısı.
    * Afrodit; Aşkın, cinselliğin ve fiziki güzelliğin tanrıçası.
    * Hestia; Evin, ailenin ve ocağın tanrıçası.
    * Demeter; Doğanın, tarımın ve bereketin tanrıçası.
    * Dionysos; Sarhoşluğun ve şarabın tanrısı.



titanLaR


Titanlar, Yunan mitolojisine göre efsanevi Altın Çağ'da dünyayı yönetmiş olan güçlü tanrı ırkıdır.

Genellikle baz alınan Hesiod'un theogonisine göre en başta oniki Titan vardı. Bu Titanlar değişik kavramlarla özdeştirilmiştir. Örnek olarak, okyanus, hafıza, görüntü ve doğal kanun verilebilir. Baştaki oniki Titan daha sonra başka Titanları doğurdular. Bunlardan bazıları Prometheus ve Atlas'tı. Titanlar, babası Uranus'u tahttan atan Kronus tarafından yönetilmiştir. Titanlar ise Olimposlu tanrılar tarafından tahttan indirilmiştir.

İlk başta olan, orijinal oniki Titan ve simgeledikleri kavramlar aşağıdaki gibidir:

    * Okeanos -- Okyanus
    * Tethys -- Deniz
    * Hyperion -- Gözlem
    * Theia -- Görüntü
    * Koios -- Akıl
    * Phoebe -- Zeka
    * Kronus -- Tarımsal bereket
    * Rhea -- Cinsel bereket
    * Mnemosyne -- Hafıza
    * Themis -- Adalet
    * Krios --
    * Iapetos --


pan

Pan Yunan mitolojisinde kırın ve çobanların tanrısı. Yarı keçi yarı insan halinde tasvir edilir. Kırlarda aniden insanların karşısına çıkıp görüntüsüyle insanları korkuttuğu için panik sözcüğü buradan türemiştir.Tanrı Pan,efsanesi ve kişiliği hakkında Behcet Necatigil'in "100 Soruda Mitologya "daki anlatımını aşağıya alıyoruz:

"Dağlık Arkadia'da küçükbaş hayvanların,çobanların tanrısı. Keçi ayaklı Pan, Hermes'in oğludur. Tanrıların,çokluk,insan kılığında değilde hayvan kılığında düşünüldüğü ilk zamanlarda Pan da keçi kafalıydı; sonradan bu keçi kafasından sadece boynuzlar ve sakal alıkonarak,yüzü insan yüzü oldu."

Pan flütü

Efsaneye göre Pan'ın aşık olduğu Syrinks tam Pan ona sarılacağı sırada saza dönüşür. Pan da üzülür ama bir yol bulur. Sazlardan yedi tanesini kesip balmumu yla yanyana yapıştırır, üfleyince ortalığa tatlı bir melodi yayılır. Böylece Syrinks adlı çalgıyı icat etmiş olur. Syrinks'e panflüt de denir.

Pan çoban kavalını sever,azgın tekeler gibi güzel nhymphaların peşine düşerdi. İnsanların hayvanların uyuduğu kızgın,ıssızyaz öğlelerinde birdenbire, beklenmedik gürültüler koparır, dört bir yana "panik" korkular saçardı.Marathon savaşı savaşı gecesi Persler' i bu şekilde paniğe uğtattı' ğı için, Atinalı' lar savaştan sonra tanrı Pan'a Akrapolis eteğinde bir tapınak yaptılar.Pan sözü Yunancada "bütün" anlamına geldiğinden mistikler, sonraları Pan'ı harşeyi yapabilir bir tanrı payesine çıkardılar.¹



nymphLeR

Nymphler (Nymphe veya Türkçe nemf, nimf olarak da anılırlar) Yunan Mitolojisi nde yeri ve denizi dolduran sayısız çokluktaki dişi, tanrısal varlıklardır. Ölümsüz değillerdir ama tanrılar gibi ambrosia ile beslendiklerinden çok uzun yıllar yaşarlar ve hep genç ve güzel kalırlar. Doğurganlık ve zariflik simgesidirler. Mitlerde genellikle güzellikleri yüzünden başlarından geçenler anlatılır, genel olarak perilerin güzelliğine vurgu yapılır.

Çok sayıda nymph türü vardır ve bunlar yaşadıkları yerlere göre ayrı adlar alırlar. Oreadlar dağlarda, Naiadlar akarsularda, Dryadlar meşe ağaçlarında yaşarlar.



aLıntıdıR..
git ona git benden seLam söyLe..
aRamasın aRtık hiç beni öyLe,
git ona git benden seLam söyLe,
son pişmanLık fayda etmez git ona söyLeee !!! ;)

carlito1903

Juventus:Gençlik Tanrısı.....
bilidiğim kadarıyla...

Simurg

afrodit aşkın tanrısı
aslında mitoloji çok zevkli bir konu
çocukken izlediğim herkül çizgi dizisinden sonra bayağı bir ilgimi çekmeye başlamıştı.
Masal gibi çok hoş

BEŞİKTAŞK



Kahrolsun uyuyunca geçmeyen bazı şeyler..

Simurg


ZEUS
Roma mitolojisi'ndeki karşılığı için bakınız; Jüpiter
Zeus, eski Yunan mitolojisi'nde Olympos dağının tek sahibidir.

Gökyüzünün, şimşek ve gökgürültülerinin tanrısıdır. Çoğu zaman elinde bir şimşek ile resmedilmiştir. Rheia, zeus'u doğurur fakat zeus'un titanlar'a düşman olacağını önceden bilen titanların annesi gaia zeus'u öldürme emrini 2.ci oğlu kronos'a verir. Kronos rheia'ya giderek olayı anlatır ve rheia, zeus'u titanlara vereceğine dair söz verir. Fakat zeus doğduktan sonra bu sözünden vazgeçer ve zeus'u bir kartala emanet eder. Kronos gelince de bebeğe benzeyen bir taş parçasını beze sarıp kronosa uzatır. Kronos taşı farketmeden yutar ve geri gider, fakat gaia olayı öğrenmiştir ve oğlu kronos'u yok eder. Zeus ise bir mağarada büyür yeterli güce ulaşınca annesini ve kardeşleri hades ve poseidon'u esir eden gaia nın elinden kurtarır ve titanlara savaş açar. Titanların ruhlarını yakalayarak onları esir eder fakat en büyük titan olan atlas, bu olayı duyunca hemen savaş bölgesine gider ve tam gaia ve dört kardeşi esir olacakken onları kurtarır. Zeus'da atlas'ın ruhunu yakalar va onu sonsuza dek dünyayı taşımaya mahkum eder. Kurtulan diğer titanlar yer altında daha güvenli bir yerde yaşamaya başlamışlardır ve anne titan gaia zeus'dan intikam almak için oğlu prometheus'u olympos dağındaki hayat ateşini çalmak için gönderir. Prometheus ateşi zeus dan çalmayı başarır. Gaia bu ateşle insanoğlunu yaratır ve zeus'a düşman etmek için uğraşır ama insanlar zeus'un tanrı olduğuna inanır ve ona taparlar. Gaia'nın bu planı da boşa gitmiştir. Aradan uzun zaman geçer ve zeus'un iki tane çocuğu olur; ares ve athena adlı bu iki yeni savaş tanrısı olympos dağının üyesi olurlar. Athena titanlarla dost olur . Bunu öğrenen ares, babası zeus'a bildirir zeus da athena'ya bir daha yeryüzüne inmeme cezası verir ve athena artık ares'e düşman olmuştur. Ares'in dünyayı ele geçirmek için topladığı orduyu athena yok eder. Ares'de buna karşılık athena'nın şehri Atina'yı yıkmak için işe koyulur fakat ares Atina'ya giremez. Şehri yok etmenin yollarını düşünen ares, atina olan bir savaşı izler. Bu savaş barbarlarla Sparta'lıların savaşıdır. Yenilen Sparta ordusundan geriye tek bir kişi kalır, o da Sparta ordusunun komutanı kratos'dur. Kratos evinden ayrılırken karısına ve kızına ölmemek için söz verir. Barbar lideri ise Kratos'u köşeye sıkıştırır ve tam öldürecekken kratos düşmanını yok etmesi karşılında hayatını ares'e satar. Ares'in eline büyük bir fırsat geçmiştir. Kratos'u Atinayı yıkmak için kullanmak ister ve kratos un önerisini kabul eder ve tüm barbarları yok eder. Kratos'a kaos bıçaklarını verir bu bıçaklar üç metrelik bir zincire bağlıdır. Bu zincirler kraos'un eline yapışır. Kratos artık bir tanrı gücüne kavuşmuştur. Ares kratos'dan kartos'un köyündeki herkesi öldürmesini ister ve kratos herkesi öldürür ve geriye bir tek kızı ve karısı kalır. Ares kratos'un iredesini alır ve karısını ve kızını öldürür. Kratos artık ares'ten nefret etmektedir

TANRIÇALARLA EVLİLİKLERİ

Metis : Athena
Themis:Hora'lar ve Moira'lar
Dione:Aphrodite
Eurynome:Kharit'ler
Mnemosyne:Musa'lar
Leto:Apollon, Artemis
Demeter:Persephone
Hera:Ares, Hebe, Eileithya (Hephaistos)
KADINLARLA EVLİLİKLERİ

Alkhemene:Herakles
Antiope:Amphion, Zethos
Kallistro:Arkas
Danae:Perseus
Aigina:Aiaskos
Elektra:Dardanos, lasion, Harmonia
Europa: Minos, [Sarpedon]], Rhadamanthys
İo:Epaphos
Leda:Helena,Dioskur'lar
Maia:Hermes
Niobe:Argos,Pelasgos
Pluto:Tantalos
Semele:Dionysos
Taygere:Lakedaimon

BEŞİKTAŞK



Kahrolsun uyuyunca geçmeyen bazı şeyler..

Simurg


Eros Centaur (Kentavros) üzerinde
Eros okunu atarkenYunan mitolojisinde Eros, aşk, seks ve şehvet tanrısıdır. Bazen doğurganlık tanrısı olarak da tapılan Eros, erotik gibi kelimelerin de kökünü oluşturur. Eros, genelde Afrodit'le beraber anılır ve Dionysus gibi bazen Eleutherios yani kurtarıcı olarak görülür. Geleneklere göre, Afrodit kadınların erkeklere olan aşkını temsil ederken Eros esasında erkek için olan aşkın temsilcisiydi.

Hesiod'un genel olarak kabul gören theogonisine göre Eros, Khaos, Gaia ve Tartarus'tan sonra evrene dördüncü gelmiştir. Eros sadece aşkın ya da seksin tanrısı değil, bu inanca göre aynı zamanda sonsuzcana sürecek olan yaratıcı üreme işleminin de sembolüdür.
:ask :ask :ask

BEŞİKTAŞK



Kahrolsun uyuyunca geçmeyen bazı şeyler..

erdibatmaz

bizden öğrensin eros aşkı  :P
bitti, dağılın.

4-8-15-16-23-42 :P

CHEm !

yunan mitolojisinden çekeceğim var okuyorum okuyorum isimler birbirine karışıyor :)
Allah kitap Beşiktaş

özLemTA

aLışıRsın cem zamanLa..
bende seneye yunanca öğRenicem :)
git ona git benden seLam söyLe..
aRamasın aRtık hiç beni öyLe,
git ona git benden seLam söyLe,
son pişmanLık fayda etmez git ona söyLeee !!! ;)

Alves

Sen taraftar olarak elini taşın altına koymuyorsan,futbolcudan da tekmeye kafa uzatmasını bekleyemezsin...