Ana Menü

İşte ÖSS DEĞİŞİKLİKLERİ

Başlatan ilhan mansız_melis, Temmuz 23, 2009, 08:43:39

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

ilhan mansız_melis

     var n; n= (Math.floor(Math.random() * 3)); switch(n) {     case 0:         document.write('Dockers Saat 85 TL');         break;     case 1:          document.write('SICAKLAR BUNALTTI! SERİNLEMEK LAZIM...');          break;     case 2:         document.write('Tatile gitmeden BAKIN!');         break; }    ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan önceki gün YÖK toplantısıyla şekillenen üniversiteye girişle ilgili yeni sistem hakkında bilgi verdi. Yarımağan, daha önce alınan iki aşamalı sınav sistemi kararı doğrultusunda, ilk aşama olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nın (YGS), nisan ayında, ikinci aşama Lisans Yerleştirme Sınavı'nın da (LYS) haziranda yapılacağını açıkladı. Meslek lisesi mezunu olup kendi alanlardaki programlara gitmek isteyen adayların, ikinci aşama sınava girme mecburiyetlerinin olmadığını belirten Yarımağan, sınav soru sayısının artırılacağını ancak soruların zorluk derecelerinde bir değişiklik yapılmayacağını da ifade etti. İşte sistemin ayrıntıları:

YGS tek, LYS ise 5 bölüm

Sınavda Türkçe, temel matematik, sosyal bilimler ve fen bilimler testleri uygulanacak. Testler, ortak müfredata dayalı olacak. Yani tüm okul türleri ve alanlarda okutulan derslerle ilgili sorular sorulacak. Sınavda, tek soru kitapçığı ve tek cevap kağıdı kullanılacak. Sınavın birinci aşaması olan YGS'de ortak ve tek bir sınav yapılacak. İkinci aşama olan LYS ise 5 ayrı sınavdan oluşacak. LYS, adayların ders düzeyindeki bilgi ve yeteneklerini ölçen ve Açık Öğretim dışındaki, örgün lisans programlarına yerleştirmede esas alınacak başarı puanını belirleyen sınavlar olacak.

Tavan puan 300'den 500'e yükseldi

YGS sonucunda altı puan türü oluşturulacak. Daha önce Sayısal-1, Sözel-1, Eşit Ağırlık-1 olmak üzere üç puan türü bulunuyordu. YGS-1 ile YGS-2, Sayısal-1 yerine; YGS-3 ve YGS-4, Sözel-1 yerine; YGS-5 ve YGS-6 da Eşit Ağırlık-1 yerine kullanılacak. YGS puanlarının değer aralıkları her puan türündeki puanların en küçüğü 100, en büyüğü 500 olan puanlar olarak hesaplanacak. Elde edilecek puanlar sonucunda 3 taban puan olacak. Bir tanesi Önlisans Taban Puanı-1. Bu yılki 145'in karşılığı. Bu taban puanını geçen adaylar önlisans programları ile Açık Öğretim programlarını tercih edebilecek. İkinci bir taban puan adaylara, ikinci aşama sınavlara katılma hakkı sağlayacak. Üçüncü taban puan da lisans programlarını tercih etmek için kullanılacak. Taban puanlar en geç sonbahardaki ÖSYS Kılavuzu'nda açıklanacak.

Sorular arttı ancak zorluk derecesi aynı

YGS'de adaylara, Türkçe'den 40, temel matematikten (geometri dahil) 40, sosyal bilimlerden 40, fen bilimlerinden 40 olmak üzere toplam 160 soru yöneltilecek. YGS toplam 160 dakika sürecek. LYS1'de, matematikten 50, geometriden 22 ve analitik geometriden 8 olmak üzere toplam 80 soru, LYS-2'de fizikten 30, kimyadan 30 ve biyolojiden 30 olmak üzere toplam 90 soru, LYS-3'te Türk Dili ve Edebiyatı'ndan 56, coğrafya-1'den 24 olmak üzere 80 soru, LYS-4'te tarihten 44, coğrafya - 2'den 16 ve felsefe grubundan 30 olmak üzere toplam 90 soru yöneltilecek. LYS-1 ve LYS-3'ün sınav süresi 120 dakika, LYS- 2 ile LYS -4'ün sınav süresi 135 dakika olacak. Yabancı dil sorularının yer alacağı LYS-5'in soru sayısı ise 80, süresi 120 dakika olarak gerçekleşecek.

Tek kriter öğrenci başarısı

İlk sınavdaki barajı geçen öğrenciler bitirdikleri lisenin türüne, mezun oldukları alana bakılmadan gitmek istedikleri bölümün istediği puan türüne göre "matematik, Türkçe, fen, sosyal ve yabancı dilden" oluşan 5 sınavdan birine girecek. Üniversitelerin belirlediği puan türlerinde belli bir başarıyı yakalayan öğrenci aldığı puanla istediği bölüme girebilecek. Ortaöğretimde fen alanından mezun olan bir öğrenci, tıp, mühendislik veya fen fakültelerinden tercih yapmak istiyorsa bu öğrenci LYS'ye girerek belli bir başarı elde edecek. LYS'de ise matematik-geometri, fizik-kimya-biyoloji sınavlarına girecek. Öğrencinin puanları buna göre hesaplanacak.

Puanlar ayrı hesaplanacak

Sınavlar kapsamında birden fazla dersin yer alması halinde adayın her bir ders için aldığı puan, ayrı ayrı hesaplanacak. LYS'de alınan puanlar, Matematik-Fen (MF), Türkçe-Matematik (TM), Türkçe-Sosyal (TS) ve Yabancı Dil (YD) olmak üzere 4 grupta hesaplanacak. MF grubu puan için LYS-1 ve LYS-2, TM grubu için LYS-1 ve LYS-3, TS grubu puan için LYS-3 ve LYS-4, YD grubu puan için sadece LYS-5'e girilmesi zorunlu olacak. Bunlardan her bir gruba giren puanın hesaplanmasında YGS'deki temel matematik ve Türkçe testleri belli oranda dikkate alınacak. Bu puan türlerinin her birinde ayrıca MF-1, MF-2, MF-3, veya TM-1, TM-2, TM-3 ya da YD-1, YD-2, YD-3 gibi tasnifler oluşturulabilecek.

Alan tercihine 0.06 ek katsayı

Tüm lise mezunlarının yerleştirme puanlarının hesaplanmasında, Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanları 0.15 ile çarpılacak. Buna göre imam hatip ve meslek lisesi mezunları, kendi alanlarının dışındaki bölümleri de tercih edebilecek. Adaylardan, öğretmen lisesi ve meslek lisesi mezunu olanlara kendi alanlarını tercih etmeleri durumunda da fazladan 0.06 ek katsayı verilecek. İmam hatip lisesi mezunu bir öğrenci farklı alanları da tercih edebilecek ancak kendi alanı olan ilahiyat fakültesini tercih ettiğinde ek katsayı alacak. Meslek lisesi mezunu adayların ek puanla girebildikleri kendi alanlarındaki her program için, bir LYS puan türünün yanı sıra bir de YGS puan türü belirlenecek. Adayların meslek lisesi mezunu olup olmadığına bakılmaksızın, bu programlara yerleştirilmesinde bu iki türden puanlarının büyük olanı esas alınacak.
'Adalet yerini buldu'

Katsayı adaletsizliğinin giderilmesine iş dünyasından da destek geldi:
- MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan: Üniversiteye girişte farklı katsayı uygulaması, meslek liselerine yönelik ilgiyi azaltarak, iş dünyasının ihtiyaç duyduğu nitelikli eleman istihdamı hususunda büyük bir boşluk oluşturmuş ve bir mesleksizler ordusu meydana getirmiştir. YÖK, katsayı eşitsizliğini kaldırarak büyük bir hatadan dönmüştür.
- TUSİAD Eğitim ve Çalışma Grubu Üyesi Necdet Kenar: Meslek lisesi mezunları işgücü piyasasında önemli bir yer teşkil ediyor. Bu nedenle katsayı uygulaması kaldırma işlemi bir reform niteliği taşıyor. Milli Eğitim Bakanlığı'nda pozitif yaklaşım var. Sanayide diyalog kurmada olumlu adımlar atılıyor.
- Teknikerler Genel Başkanı Ertan Kılıç: Bizler için adaletsiz bir uygulamaydı. Ben de meslek lisesi mezunuyum. Adalet yerini buldu. YÖK'e teşekkür ediyoruz. Sadece katsayıdaki oranların değiştirilmesi de tek başına yeterli değil. Eğitim müfredatıyla ilgili çalışmalar yapılmalı. İstihdam sorununa da el atılmalı.
STAR
28 Mayıs 1994 tarihinde "Kızlar futboldan anlamaz" sözüne tepki olarak doğdum.

hepsiyAh


Guti ORÇ.

kobay olarak biz seçildik hadi bakalım