Ana Menü

Istakoz gibi yanma arkadaş!

Başlatan Simurg, Haziran 18, 2009, 16:55:49

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Simurg

Yaz geldi plajlarda siyahı bir renk almak uğruna güneşin zararlı ışınlarına maruz kalmaya son!

Dünyada yaşayan her canlı güneş ışınlarına maruz kalmaktadır. Bu elektromanyetik enerjinin hem hayat verici hem de hayatı tehdit eden özellikleri vardır. Güneş ışınları ve oksijenden zengin bir atmosfer, deri üzerinde önemli bir stres yaratmaktadır. Güneşe maruziyet kişiyi kronolojik yaşından daha yaşlı gösterir. Foto hasarın en şiddetli sonucu ise deri kanserleridir.

Beklenmeyen hipo-hiperpigmentasyon foto hasarlı deride oldukça sık görülür. Güneş ışınları, mutasyonlara ve hücresel çoğalmaya neden olur; başka tetikleyici ajana ihtiyaç olmadan deri kanseri geliştirebilir ve bu nedenle tam bir kanser tetikleyici olarak tanımlanmıştır. Derinin güneş ışınlarının zararlı etkilerini yok etmek için bir çok antioksidan tamir mekanizmaları vardır. Ancak güneş ışınları, sigara, çevre kirliliği gibi serbest radikal üreten diğer faktörler sistemin korunma yöntemlerinin yetersiz kalmasına yol açabilir. UVB, güneş yanığından sorumlu olan ve deride melanin sentezini uyarmada en etkili olan banttır. UVB' nin uzun dönemdeki yan etkileri deri tümörleri ve foto yaşlanmadır. UVB daha ziyade tümör başlamasına, UVA ise tümörün daha da büyümesine yol açar. UVA' nın uzun vadede etkilerinin UVB kadar önemli olacağı unutulmamalıdır.
En hızlı ilerleyen cilt kanseri olan kötü huylu melanoma gelişiminde etkili olduğu gösterilmiş tek çevresel risk faktörü güneş ışınlarıdır. Çocukluk çağında güneş yanığına yol açacak kadar çok güneş ışınlarına maruziyet öyküsü, yıllar sonra cilt kanseri gelişimi için özellikle önemlidir. İleride cilt kanseri yaratan güneş ışınlarının üçte biri çocuk yaşlarda alınır. Bu nedenle çocukluk çağında güneşten korunmanın önemi çok daha büyüktür. Özellikle de ilk üç yılda bir kez güneş yanığı geçirme öyküsü ileride cilt kanseri geliştirme riskini aşırı oranda arttırır.
UV radyasyonunun etkilerine karşı korunmada en etkili yöntem şüphesiz ki güneş koruyucu kremlerin kullanılmasıdır. Kullanım sırasında santimetrekareye 2 mg ürün kullanılması önemlidir. Ancak pratikte kullanılan ürün miktarı, bu miktarın oldukça altındadır. SPF 15 olan bir ürün UVB ışınlarından %93' lük bir oranda koruma sağlar. 30 SPF'nin üzerindeki ürünlerde koruyuculuktaki artış ihmal edilebilir düzeydedir. (Ör: SPF30 %96.7, SPF40 %97.5' lik koruma sağlar). Yüksek koruma faktörlerinin hastalara daha güvenli korunduklarına dair yanlış bir izlenim verebileceği ileri sürülmüştür.
Güneş koruyucularının, tüm bu gelişmelere ve deriyi korumalarına rağmen beklenenden çok daha az koruma sağladıkları düşünülmektedir. Güneş koruyucularının sahip olduğu bildirilen ve biyolojik aktivitelerinin ölçüsü olan SPF' nin; uygulamadan sonraki emilim oranı, kimyasal yapıda değişim, güneş kreminin buharlaşması ve derinin kuruması gibi pek çok faktörden etkilenebilmektedir.
Bir güneş koruyucu ürünün SPF değeri ne kadar yüksek ise güneşten koruma özelliği o kadar yüksektir görüşü, UVA koruması göz önüne alındığında oldukça yanıltıcıdır. Güneş koruyucular UVB ışınlarına karşı iyi koruma sağlamalarına karşı UVA' ya özellikle de UVAI' e karşı koruma özellikleri iyi olmayabilir. SPF değeri yüksek olan ürünler kişinin güneş altında yanmadan uzun süre kalmasına yardımcı olurken, hayat boyu maruz kalınan toplam güneş maruziyet dozunu arttırabilirler. Ürünün UVA koruma etkinliğinin yetersiz olması halinde, UVA' nın neden olacağı zararlar artacaktır.


Koruyucu Kremlerin doğru kullanımı:
Koruyucu kremleri güneşe çıkmadan yirmi dakika veya yarım saat önce sürün.
Havuza, denize girme veya terleme gibi durumlardan sonra mutlaka tekrarlayın.
Yüz, omuz, ense gibi bölgelere daha sık krem kullanın.
Güneşe maruziyet devam ediyorsa dört-beş saatte bir tekrarlayın.

Güneşten Korunmanın Püf Noktaları:
Güneşe çıkarken parfüm, deodorant, kolonya gibi ürünler kullanmayın, lekelere yol açabilir.
Bronzlaştıktan sonra koyu tenli olsanız da güneş koruyucu krem kullanın.
Güneşe 10:00- 15:00 saatleri arasında çıkmayın.
Güneşe çıkarken mutlaka koruyucu gözlük, şapka, kıyafet kullanın.
Kış aylarında bile sürekli olarak UV teması söz konusu olduğundan, en az 15 faktörlü bir güneş koruyucuyu günlük bakımınızın bir parçası haline getirmekte büyük yarar vardır.

BEŞİKTAŞK



Kahrolsun uyuyunca geçmeyen bazı şeyler..

[KralKartal]

Etikete gerek yok, eskiler tanir bizi

Batuhan

geçen yıl çözdük biz bu işi
eğer olur da biyeriniz yanarsa

hametan krem + silverdin krem

eşit miktarda bir kapta karıştırılıp sürülür
1 günde bişeyiniz kalmıyor :D
Koca hestiy aya bedenem ?

ilhan mansız_melis

Bizim burda plaj sezonu bu senelik bitti
Zehirli denizanaları yüzünden izin verilmiyor denize girilmesine :)
Ama sağol bilgiler için
28 Mayıs 1994 tarihinde "Kızlar futboldan anlamaz" sözüne tepki olarak doğdum.

KeePSaKe

Ben zaten güneşi sevmediğim için hep şemsiyenin altında kalırım yani en az yanan ben     oluyorum :D
Since 1903