Ana Menü

ÖSS tekrar iki aşamalı oluyor

Başlatan CR7, Ocak 17, 2009, 11:55:08

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

CR7

 8e' target='_blank'>''ÖSS tekrar iki aşamalı oluyor
      ÖSS tekrar iki aşamalı oluyor    ÖSS 2010 yılında değişecek. YÖK'ün üzerinde çalıştığı yeni sistemin detayları da belli olmaya başladı. İki aşamalı sınav sistemi yeniden gündemde.İlk aşamada eleme, ikinci aşamada yerleştirme yapılacak. Adaylar alan testlerine ayrı ayrı günlerde girecek. Sınavda klasik sorular da olacak. 2009 yılı için ise alan dışı tercihlerde kullanılan katsayının yükseltilmesi da gündemde.

ÖSYM Başkanı Yusuf Ziya Özcan'ın "sistemin en acil problemi budur. Bu çocuklara üniversitede yer bulmak zorundayız" açıklamasından 4 ay sonra ÖSS'nin yeniden değiştirilmesi için hareke geçildi. Yusuf Ziya Özcan'ın da katıldığı YÖK Genel Kurulu'nda hazırlanan rapor ele alındı. Rapora göre köklü değişiklikler 2010 yılında yapılacak.
İki aşamalı sınav modeline dönülmesi öngörülüyor. ÖSS eleme amaçlı olacak. Öğrencilere lise bilgilerini ölçen genel kültür soruları sorulacak. ÖSS'de barajı aşanlar ikinci sınava girmeye hak kazanacak.
İkinci basamak sınavı ise yerleştirme amaçlı yapılacak ve sisteme ilişkin yenilikler bu noktada hayata geçirilecek. Sınav tek güne sığdırılmayacak. Öğrenciler matematik, fen, sosyal bilgiler gibi alan testlerine, ayrı ayrı  günlerde girecek. Ama soru sayıları artırılacak.
Yıllardır tartışılan klasik soru uygulaması da yeni sistemle hayata geçirilecek. Öğrenciler test tekniğiyle hazırlanmış soruların yanında fikir yürütmeyi sağlayacak açık uçlu sorularla da karşı karşıya kalacak.
Bir de bu yılki ÖSS'de yapılacak değişikler var. Ama bu değişiklikler sınava yetişmesi için küçük çaplı tutuldu.
2009 ÖSS'de alan dışı tercih için kullanılan katsayının yükseltilmesi gündemde.
Mevcut uygulamada alan dışı tercihte bulunanların puanı 0. 3 katsayısı ile  çarpılıyor. YÖK, bu rakamı 0. 5 veya 0. 6'ya yükseltmeyi hedefliyor. Böylece meslek liseleri ile imam hatiplerin katsayı sorununun da çözülebileceği belirtiliyor.
Meslek lisesi mezunlarının tanınan 2 yıllık ön lisans programlarına sınavsız geçiş hakkının da kaldırılması gündemde. Yapılacak yasal düzenleme ile ön lisans programlarına girişin ÖSS puanı ile olması sağlanacak.
Öngörülen değişikliklerin 29 Ocak'ta yapılacak YÖK Genel Kurulu'nda karara bağlanması bekleniyor.
artık iddaa tahminleri de var
"Tanrı her şeyi görür. Kimse hakkında kötü düşünmeyin" LeBron James
(Cavs'in 55 sayı fark yediği LaL-Cavs maçı sonrası)

Catak

her sene değiştirin bi tarafını sınava giren öğrenci bile anlamasın neyin oldugunu ne biçim bir sitem bu
ÇATAK

Simurg

lgsye gircektim değişti oks oldu şimdide bu hadi hayırlısı

BEŞİKTAŞK



Kahrolsun uyuyunca geçmeyen bazı şeyler..

BJK_Kübra

off off bunlar biz nasıl giremeyiz ona uğraşıyolar ya.. zaten yeni yeni konular eklendi hocalar bile hatırlamıyo konuları.. Bu sene girdim girdim giremezsem sonra çok zorrr... :(
Elbet Bir Gün Toprak Olup Gideceğiz, BEŞİKTAŞLI Doğduk BEŞİKTAŞLI Öleceğiz...
                 
      www.bbskd.org

Guti ORÇ.

tamda benim gireceğim sene ya off yine mi değişiyor ya klasik sorularla mı uğraşıcaz şimdi.

BJK_Kübra

ya bide öss de klasik sorumu olur ya..
Elbet Bir Gün Toprak Olup Gideceğiz, BEŞİKTAŞLI Doğduk BEŞİKTAŞLI Öleceğiz...
                 
      www.bbskd.org

+18 !

nasıL bir sistemdir 5 yıLdır oturmadı.. ikide bir değiştiriyorLar..

ilhan mansız_melis

Her sene değişiyor acaba bizim zamanımıza kadar Öss kalacak mı
28 Mayıs 1994 tarihinde "Kızlar futboldan anlamaz" sözüne tepki olarak doğdum.

Cem Goren

bu sene için değil ama seneye girecek olanlar için çok zorlu bir donem olacak
ilk elemeyi gecemeyen ikinciye giremeyecek inş. bu sene bi yere yerleşirizde seneye boyle mesakatli işlere kalmatız
altın kapılarımız kan oldu tayfun

Kralkartal21

Yeni sistem şöyle:

-Nisan'daki sınavda öğrencilere basit düzeyde Matematik, Türkçe, Fizik, Kimya, Biyoloji, Tarih, Coğrafya, Felsefe, Psikoloji soruları yöneltilecek.

-Haziran'da 2 haftaya yayılan 4 farklı ders testi öğrencilere uygulanacak. Bu testler; 'Matematik', 'Edebiyat', 'Fen' ve 'Sosyal' testlerinden oluşacak.

-Matematik okumak isteyenlerin sadece bu teste girmesi yetecek. Fakülteler hangi testlere göre öğrenci alacağını açıklayacak.

-Moleküler Biyoloji ve Genetik okumak isteyen bir öğrenci 'Matematik' ve 'Fen' testini çözecek. Fen testi içinde yer alan 'Biyoloji' sorularının standart sapmaları da farklı hesaplanacağından 'Biyoloji' sorularının önemi artacak.

-Yabancı Dil bölümlerinde okumak isteyenler 2 haftalık sınavın haricinde 3'üncü hafta ayrı bir Yabancı Dil Sınavı'na girecek.

-Meslek lisesi öğrencileri de genel lise öğrencileri ile aynı şartlarda sınava girecek. 2 yıllık Meslek Yüksek Okulları'na sınavsız geçiş hakkı kaldırılacağından meslek liseliler 'Temel' düzeydeki sınavın ardından puanlarına göre  2 yıllık fakültelere de yönelebilecek.

-4 yıllığa gitmek isteyen meslek lisesi öğrencilerinin önü de kapanmayacak. Meslek liseliler, 4 teste girerek mezun oldukları alan dışında istedikleri bölümlere yerleşebilecek.

Örneğin, bir teknik lise makine, motor gibi bölüm öğrencisi, 2 yıllık okumak isterse sadece 'Temel' düzey sınavına girip üniversiteye yerleşebilecek. 4 yıllık bölüme gitmek isterse 2'nci aşama sınava girecek. Hangi bölümü okumak istiyorsa o bölümle ilgili belirlenen testi çözecek. İsterse 4 testi de çözüp bölüm hakkını artıracak.

İmam hatip lisesi öğrencileri de istedikleri bölüme istedikleri testi alarak gitme hakkına sahip olacak. 28 Şubat öncesi dönemde imam hatip öğrencilerinin de arasında olduğu meslek lisesi öğrencileri istedikleri alanlarda tercih yapabiliyordu
Kalbimizde Renklerin Bitmese de Dertlerin Doyamam Doyamam Sana..

Alp Erdem

bizim için yaklaşık 5 sene var ben kafaya takmıyorum össyeyi

RCA

AVRUPALILARDAN GERİ KALMAMIZIN TEK TARAFI BU !!!!!!! eğitim sistemimiz..
İnşaat mühendisliğini bitirip sinema oyuncusu olmak isteyen bir abzürd adam profili.

That's me.