Ana Menü

Atlas Projesi

Başlatan CR7, Eylül 10, 2008, 00:12:37

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

CR7

Bugün insanlığın sonu mu gelecek?         
Bugün insanlığın sonu mu gelecek?               
10 09 2008 00:09
Ünlü bilimadamları, evrene dair en büyük sırrı aydınlatmak ve evrenin yaratılışını tekrarlamak için düğmeye basılıyor. Korku senaryoları hazır..   
                                                                   
İsviçre'deki nükleer araştırma laboratuvarı CERN'de bugün yapılacak yüzyılın en büyük ve en kabarık bütçeli deneyinde geri sayım sürerken, felaket senaryoları üretiliyor.
Deneyle "Evrenin sırrı ne?", "Madde neden ve nasıl kütle kazandı?", "Maddeyi oluşturan temel parçaları tutan kuvvet ne?", "Evrenin yüzde 90'ını oluşturan 'karanlık madde' bulmacasının ardında ne var?" gibi soruların yanıtı aranacak.
İNSANLIĞIN SONU GELEBİLİR Mİ!

Cern'deki deneyle, bilim dünyasının maddenin yapısını anlamak için asırlardır yürüttüğü çalışma "parçacık fiziği" boyutuna taşınacak. Evrenin oluşumunu tetikleyen "Big Bang" (büyük patlama) teorisinin geçerliliği de deneyle kanıtlanmaya çalışılacak. Bazı bilimadamları deneyin tehlikeli olduğunu, kontrolden çıkması halinde meydana gelebilecek küçük kara deliklerle insanlığın sonunun geleceğini iddia ediyor.
artık iddaa tahminleri de var
"Tanrı her şeyi görür. Kimse hakkında kötü düşünmeyin" LeBron James
(Cavs'in 55 sayı fark yediği LaL-Cavs maçı sonrası)

eRe

ya sacma gıbı gelıyor ama ınsan yınede tırsıyor ya
entresan gelebılır ama bole tırsmamı durduranda yarın cuma degıl ve kıyametın cuma gunu kopacagı :)
www.erdemeksi.com
www.facebook.com/erdemeksifotografcekimleri
www.instagram.com/erdem_eksi
www.istockphot[edit]om/erdemeksi

KeePSaKe

Since 1903

eRe

hayır ellesmeyın ya sızene ben merak etmıyorum ulan benım hayatım nıye rıskte
olmadı oylama yapılsın
sacmalık ıste ya
tum dunyanın gozu bu deneydeydım butun haberlerdede gectım
aylardırda okuyorum haberlerını
bılıme de baslatacaklar benı ya neyse
www.erdemeksi.com
www.facebook.com/erdemeksifotografcekimleri
www.instagram.com/erdem_eksi
www.istockphot[edit]om/erdemeksi

AsA

Alıntı Yap
ya sacma gıbı gelıyor ama ınsan yınede tırsıyor ya
entresan gelebılır ama bole tırsmamı durduranda yarın cuma degıl ve kıyametın cuma gunu kopacagı :)

[quote ]
hayır ellesmeyın ya sızene ben merak etmıyorum ulan benım hayatım nıye rıskte
olmadı oylama yapılsın
sacmalık ıste ya
tum dunyanın gozu bu deneydeydım butun haberlerdede gectım
aylardırda okuyorum haberlerını
bılıme de baslatacaklar benı ya neyse
[/quote]

eRe arada 15 dk fark var vede iki ayri yorum tamamen farkli iki hitap sekli.. Bu ne celiskidir boyle..

+18 !

Alıntı yapılan: KeePSaKe - Eylül 10, 2008, 01:39:12
Böyle bir risk varsa yapamazlar.
Avrupa İnsan Hakları mahkemesine bu doğrultuda şikayet edildi ama karar hicbir zararı olmadığı yönünde bekleyip göreceğiz ama cok düsük bi olasılık..

salvador

ne sonu gelecek uydurma o kadar bilim adamı bir sey yapacaklar sonu olacağı bir sey mi yapacaklar biraksınlar yapılacak deneyi net bir sekilde acıkladılar daha ne acıklasınlar sorun olmayacak diye
www.cansuyu.biz/forum/index.php

sizleride bekleriz...

salvador

Kainatın sırrı ortaya çıkacak 
Dünyanın en büyük parçacık hızlandırıcısı "Büyük Hadron Çarpıştırıcısı" (LHC), 13,7 milyar yıl önce meydana geldiği düşünülen Büyük Patlama'dan hemen sonraki başlangıç şartlarını oluşturarak maddenin sır perdesini aralayabilmek için bugün faaliyete geçiriliyor.

Bilim insanlarının heyecanla beklediği deney, halkta paniğe neden oldu. Avrupa basınına yansıyan haberler göre; deneyde oluşacak karadeliklerin şehri yutmasından korkan Cenevreliler, daha güvenli olduğunu düşündükleri yüksek dağlara çıkıyor.

Aralarında Türklerin de bulunduğu 5 binden fazla fizikçi ve mühendisin 10 yılı aşkın süredir üzerinde çalıştığı proje, son yılların en büyük bilim projesi olarak gösteriliyor.

Kısaca LHC olarak anılan laboratuvarı inşa eden Avrupa Nükleer Araştırma Kurumu (CERN) Genel Müdürü Robert Aymar, Büyük Hadron Çarpıştırıcısının "dünya görüşümüzü ve kainata bakışımızı değiştirebilecek sonuçlar üreteceğinden emin olduğunu" belirtti.

LHC, Fransa-İsviçre sınırında, Cenevre yakınlarında, yerin 100 metre altında 27 kilometrelik dairevi bir tünel olarak inşa edildi.

Deney başladıktan sonra, tünel çevresinde bulunan 4 büyük algılayıcıdan ikisi Atlas ve CMS, "Higgs bozonunun izini sürecek." Bu parçacığın diğer bazı parçacıklara kütle kazandırdığı düşünülüyor. Bu deneyde Higgs bozonu tespit edilemezse teorik fizik alt üst olabilir.

CERN Müdürü Aymar, Higgs'den başka bilinenlerden çok daha ağır, çok daha fazla sayıda parçacık bulunacağını düşünüyor ve "Biz bu parçacıklara karanlık madde diyoruz" dedi. Aymar'a göre, LHC kainatın yüzde 23'ünü oluşturan bu karanlık maddenin "ne menem bir şey" olduğunun anlaşılmasını sağlayacak. Bilim adamlarına göre, evrenin yüzde 4'ü bildiğimiz maddeden meydana geliyor, kalan bölüm ise karanlık enerjiden ibaret.

LHCb adı verilen üçüncü algılayıcı ya da gözlem istasyonu, Büyük Patlama anında maddeyle eşit miktarda olduğu düşünülen antimaddenin nereye gittiğini bulmaya çalışacak. Alice algılayıcısı da kurşun iyonlarının çarpışmasıyla ilgilenecek ve kainatın ilk mikrosaniyeleri sırasında, daha protonlar oluşmadan ortaya çıkan "kuark ve glüon çorbasını" bir lahza için de olsa yeniden yaratmaya çalışacak. Bugün ilkin ilk ışın huzmesi için 100 milyar protonluk paketler hızlandırıcıya atılacak. Birincisinin tersi istikamette olacak şekilde ikinci demetin devreye sokulmasıyla çarpışma başlayacak.

Dört temel soru

Türkiye'nin de aralarında bulunduğu Avrupa ülkelerinin yanı sıra ABD, Hindistan, Rusya ve Japonya'nın da iştirak ettiği 3,76 milyar Avro'luk proje, minik parçacık fiziğinin yıllardır kafa patlattığı dört büyük soruya cevap bulmaya çalışacak. Bu sorular şunlar: Higgs bozonunu bulmak, süpersimetrinin sırrını ortaya çıkarmak, madde ve antimaddeyi anlamak ve Büyük Patlamadan hemen sonra saniyenin binde birindeki sürede ortaya çıkan şartları yeniden yaratmak.

-Higgs bozonu: İstikrarsız karaktere sahip parçacığa, adeta "ilahi parçacık" gözüyle bakılıyor, zira birçok araştırmacı bu parçacığı teorik olarak inceledi, ama şimdiye kadar hiç kimse onu göremedi. Bozon, onu 1964 yılında "tümdengelim" (dedüksiyon) yöntemiyle ortaya çıkaran İngiliz fizikçisi Peter Higgs'in adını taşıyor. Bozonun varlığını deneyle kanıtlamak, parçacık fiziğinde bilinenleri özetleyen "standart modelin" eksik halkasını bulmak anlamına gelecek.

Higgs bozonu, kütlenin nasıl kazanıldığının anlaşılmasını sağlayacak. Bazı parçacıkların niçin kütleden mahrum olduğu da böylelikle anlaşılabilecek.

-Süpersimetre: Bu kavram, son yılların en esrarengiz keşiflerinden biriyle ilgili. Şöyle ki, görünen madde evrenin sadece yüzde 4'ünü oluşturuyor. Kainatın yüzde 23'ü karanlık madde, kalan yüzde 73'ü de karanlık enerjiden teşekkül ediyor. Bu konunun aydınlatılması; karanlık maddenin, "nötralino" adı verilen süpersimetrik parçacıklardan oluştuğunu gösterebilecek.

-Madde ve antimaddenin esrarı: Enerji maddeye dönüşürken, bir parçacık ve zıt kutuplu elektrik yüküne sahip bir yansıması, bir başka deyişle antiparçacığı oluşuyor. Parçacık ve antiparçacık bir araya gelecek olursa birbirlerini yok ediyor ve enerji ortaya çıkıyor. Mantık, madde ve antimaddenin evrende eşit miktarda bulunması gerektiğini söylese de, antimadde nadir bulunuyor.

-Büyük Patlamadan sonra saniyenin binde birindeki şartları yeniden oluşturmak: O sırada madde, kuark ve glüonlardan oluşan bir çeşit "yoğun ve sıcak çorba" olarak ortaya çıktı. Çorba soğuyup yoğunlaşırken, kuarklar; protonlar, nötronlar ve diğer kompozit parçacıkları oluşturdu. LHC, ağır iyonları birbirleriyle çarpıştırarak bir anlık da olsa, Güneş çekirdeğindekinden 100 bin kat daha yüksek sıcaklık elde etmeye çalışacak. Bu çarpışmalar sırasında kuarklar ortaya çıkacak. Araştırmacılar, serbest kalan kuarkların maddeyi oluşturmak için ne şekilde ve nasıl birleştiklerini gözlemleyebilecek.

Sonsuz küçük ve sonsuz büyük

-LHC çarpıştırıcısı "hadron" ailesinden hidrojen protonlarını, ışık hızının yüzde 99,999'uyla 27 kilometrelik tünele fırlatacak.

-Yerin 100 metre altında saniyede 1 milyar proton çarpışması meydana gelirken, yer üstündeki 3 bin bilgisayar saniyede 100 kadar çarpışmayı analiz edecek. Toplanacak veriler, değişik ülkelerde CERN'le bağlantılı araştırma merkezlerine anında iletilecek.

-Tünel dünyanın en soğuk "buzdolabı" olacak, zira süper iletken mıknatısları eksi 271,3 dereceye kadar soğutuldu. Eksi 273,15 mutlak sıfır kabul ediliyor.

-Tünel boyunca sıralanan dört çarpıştırıcı devasa boyutlarda. En büyükleri Atlas, 25 metre çapında, 46 metre boyunda bir silindir. Ağırlığı 7 bin ton kadar. 3 bin kilometreyi bulan kablolarla sarmalanmış halde. Silindirin yerleştirilebilmesi için, 300 bin ton taş ve toprak kazıldı, 50 bin ton beton döküldü. Atlas, bir yıl içinde, dünyanın en büyük kütüphanesi olan Kongre Kütüphanesindeki 3 milyar kitaptakinden 160 kat fazla veri toplayacak.

-Proton huzmesi, 10 saatte tünel içinde 10 milyar kilometre kadar yol almış olacak ki, bu, Yer'den Neptün'e gidiş geliş mesafesine eşit. Tam yoğunluğa erdiğinde, her proton huzmesi, saatte 1600 kilometre hız yapabilen bir otomobil için gerekli enerjiyi üretir hal gelecek.

-Çarpışmalar 14 "tera elektron volt" enerji ortaya çıkaracak. Bu, çok yoğun enerji demek. Bu sayede bir an için de olsa, Güneş'tekinden 100 bin kat fazla sıcaklıklar elde edilebilecek.


www.cansuyu.biz/forum/index.php

sizleride bekleriz...

mdc


       
ATATÜRK'                ÜN BİLİM VE TEKNOLOJİ İLE İLGİLİ SÖYLEDİKLERİ

Dünyada          her şey için, medeniyet için, hayat için başarı için en gerçek yol gösterici          ilimdir, fendir. İlim ve fennin dışındat yol gösterici aramak gaflettir,          cahilliktir, doğru yoldan sapmaktır. Yalnız ilmin ve fennin, yaşadığımız          her dakikadaki safhalarının gelişimini anlamak ve ilerlemeleri zamanında          takip etmek şarttır. Bin, iki bin, binlerce yıl önceki ilim ve fen lisanının          koyduğu kuralları, şu kadar bin yıl sonra bugün aynen uygulamaya kalkışmak          elbette ilim ve fennin içinde bulunmak değildir. 1924        Gözlerimizi          kapayıp tek başımıza yaşadığımızı düşünemeyiz. Memleketimizi bir çember          içine alıp dünya ile alakasız yaşayamayız... Aksine yükselmiş, ilerlemiş          medeni bir millet olarak medeniyet düzeyinin üzerinde yaşayacağız.. Bu          hayat ancak ilim ve fen ile olur. İlim ve fen nerede ise oradan alacağız          ve her millet ferdinin kafasına koyacağız. İlim ve fen için kayıt ve şart          yoktur.

      Hiçbir tutarlı kanıta dayanmayan birtakım geleneklerin, inanışların korunmasında          ısrar eden milletlerin ilerlemesi çok güç olur; belki de hiç olmaz. İlerlemede          geleneklerin kayıt ve şartlarını aşamayan milletler, hayatı, akla ve gerçeklere          uygun olarak göremez.. Hayat felsefesini geniş bir açıdan gören milletlerin          egemenliği ve boyunduruğu altına girmeye mahkûmdur. 1922       Başarılı          olmak için aydın sınıfla halkın zihniyet ve hedefi arasında           doğal bir uyum sağlamak lazımdır. Yani aydın sınıfın halka           telkin edeceği idealler, halkın ruh ve vicdanından alınmış olmalıdır.          1923       Halka          yaklaşmak ve halkla kaynaşmak daha çok aydınlara yöneltilen bir vazifedir.          Gençlerimiz ve aydınlarımız niçin yürüdüklerini ve ne yapacaklarını önce          kendi beyinlerinde iyice kararlaştırmalı, onları halk tarafından iyice          benimsenip kabul edilebilecek bir hale getirmeli, onları ancak ondan sonra          ortaya atmalıdır. 1923       İnsanların          hayatına, faaliyetine egemen olan kuvvet, yaratma icat yeteneğidir. 1930       Her          işin esas hedefine kısa ve kestirme yoldan varmak arzu edilmekle beraber,          yolun kabul edilebilir; mantıki ve özellikle ilmi olması şarttır.Bu          millet ve memleket ilme, irfana çok muhtaç; tahsil yapmış, diploma almış          gelmiş olanları korumak kadar doğal ve lüzumlu bir şey olmaktan başka,          parti parti eğitim ve öğretim görmek için ilim ve fen almak için Avrupa�ya,          Amerika�ya ve her tarafa çocuklarımızı göndermeye mecburuz ve göndereceğiz.          İlim ve fen ve ihtisas nerede varsa, sanayi nerede varsa gidip, öğrenmeye          mecburuz. Bu nedenle artık himaye çok zayıf kalır. Bunun yerine mecburiyet          geçerli olur. 1923       Hayati          gerçekleri bilerek, bilmeyenlere de uygun bir yol ile veya zor ile anlatarak          amacımıza yürüyeceğiz... Bizi bu amaca varmaktan alıkoyan iki kuvvet vardır.          Biri dış düşmanlardır. Bunlar bizi bir sömürge haline koymak için ilerlemememizi          istemeyenlerdir. Fakat çiftçi arkadaşlar, muhterem babalar, bizim için          bunlardan daha zararlı, daha öldürücü bir sınıf daha vardır: O da içimizden          çıkması muhtemel olan hainlerdir. Aklı eren memleketini seven, gerçeği          gören kimselerden böyle bir düşman çıkmaz. İçimizde böyleleri çıkarsa          onlar ya aklı ermeyen cahiller, ya memleketini sevmeyen kötüler, ya gerçeği          görmeyen körlerdir. Biz cahil dediğimiz zaman mutlaka okula gitmemiş olanları          kastetmiyoruz. Kastettiğim ilim, gerçeği bilmektir. Yoksa okumuş olanlardan          en büyük cahiller çıktığı gibi, hiç okumak bilmeyenlerden de, özellikle          sizlerin içinizde görüldüğü gibi gerçeği gören gerçek bilginler çıkar.          1923       İtiraf          ederim ki, düşmanlarımız çok çalışıyor. Biz de onlardan daha çok çalışmaya          mecburuz. Çalışmak demek, boşuna yorulmak, terlemek değildir. Zamanın          gereklerine göre bilim ve teknik ve her türlü medeni buluşlardan azami          derecede yararlanmak zorunludur. 1923       İlim          tercüme ile olmaz, inceleme ile olur.       Ben,          manevi miras olarak hiçbir ayet, hiçbir dogma, hiçbir donmuş ve kalıplaşmış          kural bırakmıyorum. Benim manevi mirasım ilim ve akıldır. Beden sonrakiler,          bizim aşmak zorunda olduğumuz çetin ve köklü zorluklar karşısında, belki          gayelere tamamen eremediğimizi, fakat asla taviz vermediğimizi, akıl ve          ilmi rehber edindiğimizi tasdik edeceklerdir. Zaman süratle ilerliyor.          Milletlerin, toplumların. Kişilerin mutluluk ve mutsuzluk anlayışları          bile değişiyor. Böyle bir dünyada, asla değişmeyecek hükümler getirdiğini          iddia etmek, aklın ve ilmin gelişimini inkar etmek olur. Benim Türk milleti          için yapmak istediklerim ve başarmaya çalıştıklarım ortadadır. Benden          sonra beni benimsemek isteyenler, bu temel mihver üzerinde akıl ve ilmin          rehberliğini kabul ederlerse, manevi mirasçılarım olurlar.     
HAYATTA BEŞİKTAŞ

Mattech

Cok riskli yaa bu deney  ilk ki başarılı olursa 27 yıl sürecekmiş :S Cok ilginç..
Sosyal içerikli mesaj:
Irak savaşında 1 milyonu aşkın masum öldü Kimse ses Cıkartmadı.. İnsanlardaki bu gazze sevgisi nedir anlamadım :s ... Yoksa Türklere özgü bir paradox mudur mu? kendi içimizde çatışıyoruz..

erdinc1926

bu haberi yayınlayacaktım kararsız kaldım

allah'tan tek dileğim şampiyonluk görmeden almasın şu canımı beşiktaş
K A R A G Ü M R Ü K L Ü L E R

saldır beşiktaş

risk yok arkadaşlar adamlar kendileride dedi kara delik felan olması palavradan ibaret birazda deneyin daha fazla ilgi görmesi için söylenmiş
"Kariyerim boyunca 9000'den fazla başarısız atış yaptım, 300'den fazla oyun kaybettim, 26 kez oyun kazandıracak atışı ıskaladım. Çabaladıkça başarısız oldum, başarısız oldukça çabaladım. İşte başarımın sırrı." Michael Jordan

Simurg

İnsanoğlunun yaklaşık 1 milyon yıldır yeryüzünde olduğu tahmin ediliyor. Yeryüzündeki bu uzun ömrümüze rağmen maddenin tam olarak ne olduğu keşfedilemedi. Atom denilen parçacıkların varlığının bulunması maddenin üzerindeki esrarı bir parça kaldırdıysa da atomu oluşturan parçacıkların ne olduğu, atom içerisindeki hareketleri, momentumları problemler çözüm bekliyor. Bu problemlere çözüm bulmak için 20. yüzyılda yeni yeni gelişen bir bilim olan parçacık fiziği, maddenin yapısını oluşturan bu tanecikler arasındaki ilişkiyi konu alır.
Günümüzde parçacık fiziğinin en önemli deney parçası hızlandırıcılardır. Maddenin yapısının derinlerine inmek için hızlandırıcı adı verilen deney düzenekleri kurulmasının en iyi yol olduğu Ernest Lawrance'ın kiklotronu icadından sonra anlaşıldı.
Ernest Lawrance
Ernest LawranceAncak hızlandırıcılar öylesine büyük ve pahalıydı ki Avrupa'nın bu düzenekleri tek başına kurması ve bu teknolojiyi elde etmesi ancak 20. yüzyılın 2. yarısında gerçekleşti. Avrupalı fizikçiler 1954'te İsviçre Cenova'da merkezi bir laboratuar kurmaya karar verdiler ve böylece CERN (Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire) kurulmuş oldu. Bu tarihten sonra CERN yüksek enerji fiziğindeki teknik ve bilimsel gelişmelerde başrolü oynamaya başladı. CERN 'in kurulmasından sonra parçacık fiziği bilgilerimiz hızla gelişti ve pek çok atomaltı denilen parçacık keşfedildi.
CERN logosu
CERN logosu
Hızlandırıcılarda parçacıklar elektromıknatıslarla hızlandırılıyor ve bir engele çarptırılıyorlardı. Çarpmışmadan sonra etrafa saçılan parçacıkların momentumlerı ölçülerek veriler toparlanıyor ve inceleniyordu. Büyük hızlandırıcılar macerasının başlamasından hemen sonra fizikçiler fark ettiler ki hızlandırılmış bir parçacık demeti sabit bir hedefe çarptığında, enerjinin çoğu hedefin geri tepmesinde harcanıyor ve asıl amaç olan parçacık çalışmaları ve parçacıkların etkileşim araştırmaları için geriye sadece küçük bir yüzde kalıyor, bu da gerçekçi sonuçlar vermeyebiliyordu. Bunun yerine eğer iki parçacık demeti birbiriyle kafa kafaya çarpıştırılırsa geri tepme için hiç enerji harcanmayacak, tüm enerji deneye kalacaktı. Bu düşünce ile çarpıştırıcı denilen deney düzenekleri kullanılmaya başlandı ve çarpıştırıcılar, atom hakkındaki bilgilerimizi sınırların çok ötesine taşıdı.
LHC'deki mıknatıslar....
LHC'deki mıknatıslar....
Diğer laboratuarlar elektronları çarpıştırmaya yoğunlaşırlarken, CERN protonlar üstünde çalışıyordu. Bu elektron çarpıştırmaya göre daha zor ve yüksek teknoloji isteyen bir işti. Ancak CERN fizikçileri pek çok teknolojik zorluğun da üstesinden gelerek ilk proton-proton kafa kafaya çarpışmasını 1971 yılında gerçekleştirdiler.
Dünya parçacık fiziği tarihinde çok önemli bir yerde bulunan CERN'in bu gün 20 asil ve Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 8 gözlemci üyesi vardır.
CERN'de yüzlerce bina, 3000 kişilik destek personeli ve nöbetleşe kısa süreler için çalışan 2500 kadar fizikçi vardır. Bunlardan 100 kadarı teorik fizikçilerdir. Diğerleri ise, teorisyenlerin fikirlerinin tecrübe edildiği deney düzeneklerinin (mekanizmalarının) projelerini hazırlayan, yapımını sağlayan ve deneyleri yürüten tatbikatçılardır.
CERN, parçacık fiziği alanında olduğu gibi günlük hayatın daha çok içinde yer alan bazı buluşlarda da etkili olmuştur. Örneğin; web kavramı, CERN'de bir bilgisayar programcısı olan Tim Berners Lee'nin HTML adlı bilgisayar dilini bulup geliştirmesiyle oluşmuştur.
çarpışma sonrası parçacıkların hızını ölçecek dedektör
çarpışma sonrası parçacıkların hızını ölçecek dedektör
Bu günlerde CERN'de ayrı bir hareketlilik yaşanıyor:LHC (Large Hadron Collider) projesi. Bu ay CERN' de gerçekleştirilmesi planlanan deney için 9 milyar $ harcanarak İsviçre – Fransa arasına yerin 100 metre altında 3,8 metre çapında 27 km'lik bir tünel oluşturuldu. Burada dünyanın en güçlü mıknatısları ile en büyük parçacık hızlandırıcı kuruldu.LHC tünelinde gerçekleştirilecek 5 deneyle büyük bir sırrın aydınlanması bekleniyor. Bu deneyler;
CMS(Compact Muon Spectrometer): 22m boyunda bir düzenek ile VAR olduğu düşünülen ancak keşfedilmemiş Higgs bozonu ve Süpersimetri teorileri incelenecek hem de hassasiyet ölçümleri (top kuark) yapılacak.
LHCb(Large Hadron Collider-beauty): Bu deney özellikle Taban Kuark içeren ağır parçacıkların b-hadronunundaki etkileşimler sonucu maruz kaldıkları CP bozunumu ile ilgili parametreleri ölçmeyi amaçlar.
Bu iki önemli deneyin yanında diğer 3 deneyde Alice, Atlas ve Totem deneyi vardır. Ancak en önemli keşiflerin yapılabileceği ve benim de asıl anlatmak istediğim deney Atlas deneyidir.
Atlas deneyi ile kainatın oluşmasına yol açan Büyük Patlama (Big Bang) laboratuar ortamında oluşturularak incelenek. Böylece evrenin sürekli genişlemesine neden olan enerjiye ve karadeliklerin varlığına ilişkin ipuçları elde edilecek. Cihaz devreye girdiğinde -271 dereceye kadar soğutulmuş süper mıknatıslarla ışık hızına ulaştırılacak olan protonlar karşı yönden gelecek aynı hızdaki protonlarla çarpıştırılacak. Çarpışma sonrası ortaya saçılan parçacıkların momentumları Atlas dedektörü tarafından hesaplanarak atomun yapısı hakkında daha geniş bilgi elde edilecek. ODTÜ CMS ekibi başkanı Doç. Dr. Meltem Serin ve Prof. Dr. Mehmet Zeyrek CMS projesiyle atom, molekül ve canlı yapısının nasıl oluştuğuna dair yeni sonuçlar beklediklerini
açıklıyor. Bu, bilinen fizik kuramlarının da gelişebileceği ya da değişebileceği anlamına geliyor.
kara maddenin evrendeki gezegenleri sahip olduğu konumunu koruması için gereken kütle çekim enerjisini veren ancak görünmeyen madde olarak tanımlanıyor
kara maddenin evrendeki gezegenleri sahip olduğu konumunu koruması için gereken kütle çekim enerjisini veren ancak görünmeyen madde olarak tanımlanıyor
Evrenin yüzde 27'sini oluşturan ve 'karanlık madde' olarak tanımlanan enerji biçimi hakkında bilgiye erişilmesi de hedefler arasında. Deney sonucunda aranan parçaciklar bulunursa şu ana kadar Albert Einstein `in teorisinden bildigimiz üç boyut ve zamanin haricinde 11 yeni boyutun daha çıkabileceği tahmin ediliyor. Ancak tüm bu bilgilere ulasabilmek için ise Atlas detektörünün saniyede olusturacagi 60 milyon gigabyte `lik veri selini kontrol etmek gerekiyor. ABD `li yazilim sirketi Oracle verilerin hem depolanmasi hem de gerektiginde dünyanin farkli 11 bölgesinde bulunan bilim merkezinde kullanilabilmesi için yeni yazilimlar gelistirdi. Zira LHC `nin ürettigi bir yillik bilgiyi DVD `lere kaydedip saklamak istenildiginde DVD adedi Dünya`dan Ay`a kadar uzanip sonra tekrar geri (760 bin kilometre) dönecek kadar çok oluyor. LHC'de bu deneyler gerçekleştirilirken deney sonucu oluşan kara delikler ile gizemli cisimlerin dünyayı yok edeceği ve oluşan zaman tünellerinde zamanda yolculuk edileceği söylense de LHC fizikçileri bunların olmayacağını söylemektedir. Tüm bu heyecan verici araştırma sonucunda insanlık nasıl var olduğunu anlamaya bir adım daha yaklaşmış olacak.

Canlandırma Video(yabancı dilde ama şekillerle aslında nasıl birşey olduğunu anlayabiliriz) :)
http://www.dailymotion.com/video/x61mtp_atlas-muon-cern-episode1_tech

BEŞİKTAŞK



Kahrolsun uyuyunca geçmeyen bazı şeyler..

Mattech

ilk deney inşallah başarısız olur.. Eger başarılı olrusa 27 yıl boyunca deney devam edecek.... Denildigi gibi Aşırı derecede Sıcaklık olacak mı fransadaki daglar eriyecek mi :)
Sosyal içerikli mesaj:
Irak savaşında 1 milyonu aşkın masum öldü Kimse ses Cıkartmadı.. İnsanlardaki bu gazze sevgisi nedir anlamadım :s ... Yoksa Türklere özgü bir paradox mudur mu? kendi içimizde çatışıyoruz..

Kartalizmatik

Risklerin çoğu palavra korkmaya gerek yok :)
{a,b,c,ç,d,e,f,g,ğ,h,ı,i,j,k,l,m,n,o,ö,p,r,s,ş,t,u,ü,v,y,z}

                                                TÜRKÇE KONUŞ!


Çirkin kadın yoktur,boş tribün vardır!