Ana Menü

Türk bilim adamlarından çığır açacak buluş

Başlatan carlito1903, Ağustos 12, 2008, 10:27:44

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

carlito1903

Yeditepe Üniversitesi bilim adamları göbek kordonu saklamayı ve kordon bankacılığına son verecek bir buluşa imza attı. Buluş tıpta çığır açacak türden.

Yeditepe Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Bedrettin Dalan, Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi'nde gerçekleştirilen devrim niteleğindeki buluşu açıkladı.
Dalan, "Genetik ve Biyomühendislik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Fikrettin Şahin ve ekibi, "Eskiden insanda sadece göbek bağında ve daha sonra diş kökünde var olduğu ispatlanan kök hücreyi yeniden programlayarak bir nevi embriyonik kök hücre haline getirildi" diye konuştu.

DÜNYADA ÇIĞIR AÇACAK BULUŞ [/font]

Dalan, "Kanserler de dail her türlü hastalığın daha emniyetli bir şekilde hücresel gen tedavisi yoluyla tedavi edilmesinin yolu bugün itibarıyla açıldı. Bu teknoloji dünyada bir ilk. Patent için de müracaatımızı yaptık''dedi. Dünya çapında bir buluşa imza atan ekibin Başkanı Prof. Dr. Fikrettin Şahin de yeniden programlamanın yetişkin olan hücreleri geriye doğru dönüştürerek hastalıkların tedavisinde kullanılan embriyonik hücreler haline getirilmesi anlamına geldiğini söyledi.

Kordon kanı yerine insan 20 yaş dişlerindeki dental folikül hücreler üzerine çalıştıklarını ifade eden Prof. Dr. Şahin, "Kordon kanı gerçekten çok iyi bir kök hücre kaynağıdır ama kordon kanı bankası olmadığında bu şansı kaybetmiş oluruz. Ancak çalışmalarımız, insan vucudunda doğumdan sonra doku oluşturma özelliğine sahip tek hücre tipine sahip olan 20 yaş dişindeki folükül hücrelerin çok çok önemli olduğunu ortaya koyuyor. Bu hücreler insanoğlu için çok iyi bir hücre kaynağı. Daha önce kök hücre teknolojilerinde kullanılan yöntemin yan etki olarak kanser gibi hastalıklar yarattıyordu. Bu yöntemle bu tip yan etkileri de önlemiş olduk'' dedi.

ORGAN ÜRETMEKTE KULLANILABİLİR

Çalışmalarında elde ettikleri bu hücre tiplerinin model hayvan deneylerinde başarılı olduğunu dile getiren Prof. Dr. Şahin, "Farelerde açılan yaralar sistem sayesinde kapandı. Yara iyileştirilmesinde gelecek vaat eden sonuçlar var.
Bu teknoloji birçok hastalığın tedavisinde faydalı olacaktır. Gelecekte bu hücrelerle organ üretimi söz konusu olabilir" dedi.

ÖLÜMCÜL HASTALIKLAR TARİHE KARIŞACAK

Embriyonİk hücrenin özelliğinin çoğalarak, bölünerek, yeni hücreler yaratabilmesi, yani canlıdan canlı yaratma hadisesi olduğunu ifade eden Dalan, ''Bunun için eskiden çocuklar doğunca kordonlar saklanıyordu. Arkadaşların teknolojisiyle bu kordon bankacılığı, diş bankacılığı artık dünyada sonuna gelmiş oluyor. Çünkü şimdi insanın bankası kendi dişinde saklı. Dişi değil de hücreyi saklayacak hale geldiler ve yeniden programlama yaptılar. Ancak bunlar iyileştirme için hastalıklarda kullanıldığı zaman kendi içinde kanser oluşumları gibi hastalıklar ortaya çıkartabiliyor. Bu ekibin yaptığı yeniden programlamada, bu yan etkiler tamamen ortadan kaldırılmış oluyor" dedi.  
İNSAN ÖMRÜNÜ UZATACAKLAR!

Prof. Dr. Şahin ''Çalışma insan ömrünü uzatacak mı?'' şeklindeki soru üzerine de hayat standartlarını yükselten her şeyin insan ömrünün uzamasında katkısı olacağını vurgulayarak, Türk insanının ortalama ömrünün 1950'li yıllara kıyasla yükseldiğini hatırlatarak, ''Bu teknoloji eğer hastalıkların tedavisinde kullanılabilirse ve aynı zamanda ihtiyaç duyduğumuz organlarımızın yenilenmesinde, tedavi edilmesinde kullanılabilirse tabii ki hayat standartlarımızı yükselteceği için ömrümüzü uzatabilir. Ancak bugün bu çalışmaları yapmadan, bilimsel verilere dayanmadan 'şu kadar yaşayacaksınız' demek, ancak şarlatan işidir benim işim değil" diye konuştu.

60 MİLYON DOLARLIK YAPTIRIM YAPILDI

Üniversitenin Genetik ve Biyomühendislik Bölümü'nce daha birçok önemli çalışmanın yapıldığını belirten Dalan, insanlık için tehlike oluşturan sivrisinekleri tümüyle yok edecek çalışmaların üniversitede tamamlandığını söyledi. Dalan, ''Çalışmalar inşallah tamamen bittiğinde, insanın bir düşmanı daha yer yüzünden yok olacak. Sivrisineğin larvasını tamamen yok eden çalışmalar bakteriyel çalışma ile bitirildi'' dedi. Bölüm bünyesinde yapılacak çalışmalar için 60 milyon dolar yatırım yapıldığını kaydeden Dalan, çalışmalar ilerledikçe yatırımlarının artacağını ifade etti.

Kordon bankacılığı son bulacak

Yeditepe Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Bedrettin Dalan, bilim ekibinin yaptığı "Yetişkin İnsan Kök Hücresinin Yeniden Programlanması"yla bundan sonra hücresel gen tedavisinin emniyetli şekilde yapılmasının önünün açıldığını söyledi. İnsanda sadece göbek bağında ve diş kökünde bulunan kök hücreyi yeniden programlayarak bir nevi embriyonik kök hücre haline getirildiğini belirten Bedrettin Dalan, şunları anlattı: "Embriyonik kök hücrenin özelliği, çoğalarak, bölünerek, yeni hücreler yaratabilmesi, yani canlıdan, canlı yaratma hadisesi. Bunun için çocuklar doğunca göbek kordonlarındaki kök hücreler saklanıyordu. Arkadaşlarımızın teknolojisiyle, artık dünyada, kordon bankacılığının sonu gelmiş oluyor. Çünkü şimdi insanın bankası kendi dişinde saklı. Bu ispat edildi."

30 gazeteci ve 20 akademisyen izledi

Yeditepe Üniversitesinde düzenlenin toplantıyı 12'si kamereman, 30 medya mensubu izledi. Toplantıya 20 de akedemisyen katıldı. Prof. Dr. Fikrettin Şahin'in, kök hücre tedavisinde çığır aşan buluşu, tıbbi terminolojiyle anlatması üzerine Beddetin Dalan "Hocam siz profesörsünüz, lütfen halkın anlayabileceği sade bir dille anlata bilir misin" dedi. Prof. Şahin'in aynı anlatımı sürdürmesi üzerine Dalan kürsüye gelerek buluşu sade bir dille anlattı. Gazetecilerin "Çalışmaları yakından takip ettiğiniz belli oluyor" sözleri üzerine Dalan "60 milyon dolar yatırım yaptık tabii ki yakından takip edeceğim" yanıtını verdi.

ilhan mansız_melis

28 Mayıs 1994 tarihinde "Kızlar futboldan anlamaz" sözüne tepki olarak doğdum.