Ana Menü

Balo,Vals ve Zeybek

Başlatan gözzde_bjk, Mayıs 17, 2008, 11:53:36

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

gözzde_bjk

Türkiye'de ilk kez bir sivil toplum örgütünün desteğiyle Atatürk'ün Bursa'da katıldığı son balo kısa filme çekildi. Filmde Atatürk'ü Sümer Ezgü canlandırdı. Filmin galası cumartesi günü Bursa'da pazar günü ise İstanbul'da yapılacak.
[IMG]http://img177.imageshack.us/img177/4638/16052008130928dd1.jpg[/img]
[IMG]http://img177.imageshack.us/img177/4638/16052008130928dd1.2c5658b2c1.jpg[/img]

TÜRKİYE DE İLK KEZ BİR SİVİL TOPLUM ÖRGÜTÜNÜN DESTEĞİ İLE ATATÜRK'ÜN BURSADA KATILDIĞI SON BALO VALS VE ZEYBEK KISA FİLMİ ÇEKİLDİ...SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI KONFEDARASYONU GENEL BAŞKANI HASAN EKŞİ BU TÜR MİLLİ DEĞERLERE SAHİP ÇIKACAKLARINI BELİRTEREK, '' BU PROJEYE ÖNDERLİK ETTİĞİMİZ İÇİN ÇOK MUTLUYUZ VE GURURLUYUZ.''DEDİ

Atatürk, ölümünden 8 ay önce, Bursa Belediyesi tarafından onuruna verilen baloya katılıyor. Bu, O'nun katıldığı "Son Balo"dur. Balonun şahitlerinden araştırmacı Nazif Tepedenlioğlu'nun yazısına göre Atatürk o gece çok mutludur.. "vals" yapar, "Sarı Zeybek" oynar ve çok sevdiği ata sporu "güreş" izler.

Yıllar önce değerli arkadaşım Can Dündar'ın belgeselinde sözünü ettiği bu bölüm beni çok etkilemişti ve o geceye büyüteç koyup film yapmayı hayal etmiştim.

Çünkü orada, Atatürk'ün Türkiye'nin rotasını modern dünyaya çevirdiği yüzü ile, kendi kültürüne sıkı sıkı bağlı olan yüzü birlikte görülüyordu.

Biz de bugün, O'nu resimleri ve heykelleriyle değil, sanat ve kültür, yani insan boyutuyla algılamayı tercih ettik.

Yani Atatürk'e vals yaptırdık, zeybek oynattık, güreş seyrettirdik. Hem de Bursa'da balonun yaşandığı mekanda..

Yapımcı Arif Ekşi, 6 ay önce kendisine bahsettiğim zaman bu kıvılcımı gördü ve kolları sıvadı..
Amacımız; emperyalizm işgalindeki kurtuluş yıllarımızın birlik ruhunu bugün de hissettirmek olduğu gibi, Atatürk' ün hem batılı, hem yerel  yanını işaret ederken,  O' nun Savi Yaver Ataman'ı dinledikten sonra; "bu sazın bağrında bir milletin kültürü yatıyor" deyişiyle ve Selim Sırrı Tarcan'ı zeybek oynarken izleyip; "batının valsi gibi işte bizim salon dansımız" ifadesiyle görülen kültür ve sanata olan bakışını da aktarmaktı..

Tarihler boyu doğu ve batı arasında köprü olan coğrafyamızda aslında hem batı, hem de doğu kültürünü yaşıyoruz..

Çekimler için bugün Bursa Belediyesi Meclis binası olarak kullanılan salon yeniden düzenlendi.

Danışmanlığını İlknur Güntürkün Kalıpçı ve Sepron firmasının yaptığı filmde Ata'nın manevi kızı Ülkü Adatepe ve araştırmacı Ercan Çitlioğlu'da rol aldı. Hasan Ekşi'nin başkanlığında 81 ilin temsilcilerinin bulunduğu  Türkiye Sivil Toplum  Platformunun yapımını  üstlendiği ve yapımcı firma olarak  joy pr verdiği projenin yapımcılığını Arif Ekşi üstlenndi.Bursa Büyük Şehir Belediyesi ana sponsor oldu. Derya Ergün ve Ahsen Gülkaya bana Türkiye'de ilk kez uygulanan bir teknikle Atatürk makyajı yaptı. Senaryo Ö. Lütfü Mete , yönetmen Biray Dalkıran, görüntü yönetmeni Aşkın Sağıroğlu, kostümler Faruk Saraç ve Bursa Osman Gazi Olgunlaştırma Kız Enstitüsü, Yapımcılığını Arif Ekşi ile 60 oyuncunun yeraldığı çekimler tamamlandı.

Bu kısa filmin, 17 Mayıs'ta Bursa, 18 Mayıs'ta İstanbul Lütfü Kırdar' da tanıtım galaları yapılacak. İlk gösterimi 19 Mayıs 2008 de olmak kaydıyla milli günlerde televizyonlarda ve kısa versiyonuyla sinemalarda yayınlanacak. Daha uzun şekliyle de öğrencilere VCD olarak dağıtılacak....

Kendi yüreğimden başka sığınacak yerim yok,yurdum yok!
Tüm hayallerin sonsuzluğa
Ve sona erebildiği yerdeyim!
Esir değil kul hiç değil
Kendimde yaşıyorum!

gözzde_bjk

Her nekadar Rutkay Aziz'in Cumhuriyet filminde canlandırdığı Atatürk'ü unutamasam ve yerine hiç kimseyi koyamasamda Sümer Ezgü'nünde başarılı bir iş çıkardığını temenni ediyorum.

Okullara dağıtılacak olması çok güzel.Öğrencilerin kitaplardan okudukları Atatürk'ü izlemesi,hal ve hareketlerini kendi gözleriyle görmeleri en değerli kitaptan daha yararlı olacaktır.
Kendi yüreğimden başka sığınacak yerim yok,yurdum yok!
Tüm hayallerin sonsuzluğa
Ve sona erebildiği yerdeyim!
Esir değil kul hiç değil
Kendimde yaşıyorum!