Ana Menü

İyi ki doğdun Nâzım

Başlatan mdc, Ocak 15, 2008, 17:32:41

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

mdc

Türkçe'nin büyük ozanı Nâzım Hikmet'in 106. yaşı bugün şiir ve müzik şölenleriyle kutlanıyor.
Nazım Hikmet Vakfı'nın İstanbul'da Beyoğlu Ses Tiyatrosu'nda düzenleyeceği şiir ve müzik şölenine şarkılarıyla Esin Afşar, Mazlum Çimen, Onur Akın katılıyor. Şiirlerle Rutkay Aziz, Altan Erkekli, Taner Barlas, Müslüm Çelik, Tülay Bursa, Turgay Fişekçi, Altan Gördüm, Küçük İskender, Nur Sürer, Nevzat Şenol ve piyanosuyla Aslıgül Ayas, Nâzım'ın doğumgününde yer alacaklar

İSTANBUL'DAKİ KUTLAMALAR:
Nazım, 106. doğum yıldönümünde Ankara, İzmir ve İstanbul'da anılıyor. Nâzım Hikmet Vakfı'nın İstanbul'da Beyoğlu Ses Tiyatrosu'nda düzenleyeceği şiir ve müzik şöleni saat 20.00'da başlıyor. Davetiyeler, Biletix'ten, Ses Tiyatrosu gişesinden ve Nâzım Hikmet Vakfı'ndan sağlanabilir. Davetiyeler tam 20 YTL, öğrenci 10 YTL.

ANKARA'DAKİ KUTLAMALAR:
Şairin doğum günü nedeniyle Ankara Nâzım Hikmet Kültürevi'nce düzenlenen etkinlik, Ankara Ekin Sanat Merkezi'nde gerçekleştirilecek. Saat 19.00'daki etkinlikte, Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Edebiyat Topluluğu öğrencileri müzikli şiir dinletisi sunacak. Gösterinin ardından Biket İlhan'ın "Mavi Gözlü Dev" filminin gösterimi yapılacak. Etkinlik halka açık ve ücretsiz.

İZMİR'DEKİ KUTLAMALAR:
İzmir'de Konak Belediyesi'nce düzenlenen tören saat 12.00'de Kültürpark İzmir Sanat Bahçesindeki Nâzım Hikmet anıtı önünde gerçekleştirilecek. İzmirli, şair, yazar ve edebiyatçılar Nâzım'ın Moskova'daki mezarından getirilen toprağı anıtın önüne dökecekler. İzmir'i Sevenler Platformu da saat 13.00'de aynı yerde tören düzenleyecek.
Konak Belediyesi Güzelyalı Kültür Merkezi Nâzım Hikmet Sahnesi'nde de şair Devlet Opera ve Bale Sanatçısı Yunus Kırılmış'ın türküleri ve Müşfik Kenter'in okuyacağı şiirleriyle anılacak. Etkinlik saat 19.00'da başlayacak. Yeni Kuşak Köy Enstitütüler Derneği ve Eğit-Der İzmir Şubeleri de Nâzım Hikmet'i bugün saat 13.00'da Hatay'daki Eğit- Der Lokali'nde anacak.


YAŞAM ÖYKÜSÜ


Hikmet Bey ve Celile Hanım'ın oğlu Nâzım Hikmet, 15 Ocak 1902'de Selânik'te dünyaya gelir. Babası Hikmet Bey, çeşitli illerde valilik yapmış olan Nâzım Paşa'nın oğludur. Osmanlı Hariciyesi'nde çeşitli memurluklarda ve Matbuat Umum Müdürlüğü görevinde bulunmuştur. Annesi Celile Hanım ise, dilci Enver Paşa ile Leylâ Hanım'ın kızıdır. İlk kadın ressamlarımız arasında anılan Celile Hanım, kültürlü, sanatçı ruhlu bir kadındır... Küçük Nâzım ilk eğitimini annesi ve sıkça şiirli toplantılar düzenleyen, kendisi de bir mevlevi sairi olan büyükbabası Nâzım Paşa'dan alır. Ve henüz on bir yasındayken ilk şiirini yazar...

Orta öğrenimini Galatasaray ve Nişantaşı Sultanilerinde gören Nâzım, 1915 yılında Bahriye Mektebi'ne girer. 1918 yılında ilk kez bir dergide şiiri yayınlanır. Bu bir aşk şiiridir. Ancak, İstanbul'un işgaliyle birlikte yerini yurtsever nitelikte şiirlere bırakır...

Mezuniyetine üç ay kala geçirdiği bir hastalık nedeniyle Bahriye'den ayrılır. Bir grup arkadaşıyla Anadolu'ya geçer. Ankara Hükümeti'nin görevlendirmesiyle arkadaşı Vâlâ Nurettin ile birlikte Bolu'da öğretmenlik yapar.

Daha sonra kısa aralıklarla iki kez Moskova'ya gider. İlkinde iki yıl kalır. Rusya'da gerçekleştirilen ihtilale tanık olur. Doğu Emekçileri Komünist Üniversitesi KTUV'da ekonomi-politik öğrenimi görür. İkincisi ise küreğe konulma cezasının verildiği dava nedeniyle zorunlu bir göçmenliktir. Bu kez daha önce öğrenci olduğu Üniversite'de çevirmenlik ve asistanlık yapar.

Ceza Yasası'ndaki değişiklik nedeniyle 1928 yılında ülkeye döner. Kısa bir süre cezaevinde kaldıktan sonra serbest bırakılır. Çeşitli gazete ve dergilerde yazıları, şiirleri yayınlanır. Kitapları basılır. Siyasal ve entellektüel yaşamda aktif bir rol üstlenen ünlü bir şairdir. Şiirleri ders kitaplarına girer, oyunları devlet tiyatrolarında oynanır ama koğuşturmalardan da kurtulamaz... Sık sık gözaltına alınır, yargı önüne çıkartılır. Onun etkileyici gücü ürkütmektedir kimi çevreleri...

Düzmece davalarla yaşamının on yedi yılı hapishanelerde geçer. 1950 yılında ulusal ve uluslararası düzeyde düzenlenen kampanyalar sonunda çıkarılan Genel Af Yasası'yla serbest kalır. Ne var ki yaşamına yönelik komplolar nedeniyle yeniden yurtdışına çıkar. Ve ölene dek yurduna, halkına, sevenlerine hasret şiirleri yazacağı göçmenlik yılları başlar...

Bu dönemde Uluslararası Barış Ödülü sahibi bir sanatçı olarak barış hareketi içinde aktif olarak yer alır. Dünya Barış Konseyi Başkanlık Divanı'na seçilir. Ünlü besteci Şostokoviç'e, Şarlo'nun yaratıcısı Charlie Chaplin'e ve Fransız Parlamentosu Başkanı Eduard Heriot'a Uluslararası Barış Ödülü'nü veren jürinin başkanlığını yapar.
Cezaevi yıllarından kalan hastalıklar onu rahat bırakmaz ve acılı yüreği 3 Haziran 1963 günü sabahı Moskova'daki evinde durur.
"...yazılarım otuz kırk dilde basılır / Türkiye'mde Türkçemle yasak" dediği şiirleri ancak ölümünden sonra basılır ülkesinde...

Kaynak: Nâzım Hikmet Vakfı
HAYATTA BEŞİKTAŞ

levent1903

106. dogum günün kutlu olsun diyelim -- saygiyla aniyoruz
Dost vurulunca değil unutulunca kahrından ölürmüş.
Biz dostlarımızı kır çiçekleri gibi avucumuzda değil, kurşun yarası gibi yüreğimizde saklarız.

Simurg

Bu bir tahir İle zühre meselesi
:alkis :alkis :alkis :alkis :alkis
+rep

BEŞİKTAŞK



Kahrolsun uyuyunca geçmeyen bazı şeyler..

carsi52

SaygıyLa anıyoruz.Ruhu şad oLsun.
Bölünür senin için uykular!

CHEm !

saygıyla anıyoruz büyük üstad.
bi Nazım geçti bu dünyadan !
Allah kitap Beşiktaş

özLemTA

nazım usta..
büyük üstad!
Ruhu şad oLsun...
git ona git benden seLam söyLe..
aRamasın aRtık hiç beni öyLe,
git ona git benden seLam söyLe,
son pişmanLık fayda etmez git ona söyLeee !!! ;)

freedom forever

Güneşi içenlerin türküsüsün üstad saygıyla anıyoruz
Paris'te 72 gün boyunca fabrikalar çalıştı, atölyeler üretti, fırınlar yiğit Parislilere ekmek yetiştirdi. Paris'te 72 gün boyunca ücretin, sermayenin, karın, paranın olmadığı bir dünya kuruldu.

erdibatmaz

Alıntı yapılan: vegas - Ekim 06, 2007, 14:16:56
Ben yanmasam
sen yanmasan
biz yanmasak,
nasıl
çıkar
karanlıklar
aydınlığa...

burda çok güzel söylemiş üstad
bitti, dağılın.

4-8-15-16-23-42 :P

mdc

Tam da bu mısraları arıyordum.

Of be usta
HAYATTA BEŞİKTAŞ